Čína a USA obnovia rokovania o obchode v októbri

Čína a USA sa dohodli, že začiatkom októbra sa vo Washingtone bude konať ďalšie kolo rokovaní na vysokej úrovni, uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu.

05.09.2019 09:45
debata (10)

To by mohlo mierne utlmiť rastúce obavy, že eskalujúca obchodná vojna medzi oboma najväčšími ekonomikami by mohla spustiť globálnu recesiu.

K ohláseniu nového kola rokovaní prišlo po tom, čo čínsky vicepremiér Liou Che telefonoval s obchodným splnomocnencom USA Robertom Lighthizerom a americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom, ako uviedlo čínske ministerstvo obchodu na svojej internetovej stránke. Na telefonickom rozhovore sa zúčastnil aj guvernér čínskej centrálnej banky I Kang.

„Obe strany sa dohodli, že budú spolupracovať a prijmú konkrétne opatrenia, aby vytvorili dobré podmienky na rokovania,“ uviedlo ministerstvo.

Obchodné tímy oboch krajín budú v polovici septembra diskutovať na technickej úrovni, aby pripravili bilaterálne rokovania na vysokej úrovni, ktoré sa budú konať v októbri.

Hovorca kancelárie obchodného splnomocnenca USA potvrdil, že Lighthizer a Mnuchin hovorili s Liou Chem a dohodli sa na tom, že sa v najbližších týždňoch budú vo Washingtone konať obchodné rokovania na ministerskej úrovni.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna