Vo výbere DPH patrí Slovensko medzi najhorších, ale zlepšuje sa

Slovensko malo podľa Európskej komisie v roku 2017 stále piaty najhorší výber dane z pridanej hodnoty (DPH) spomedzi všetkých 28 krajín Európskej únie. Podľa zverejnenej štúdie totiž medzera vo výbere DPH na Slovensku dosiahla v roku 2017 až 23 %. Horšie na tom boli iba štyri krajiny, a to Taliansko, Litva, Grécko a Rumunsko. V peňažnom vyjadrení tak medzera vo výbere tejto dane na Slovensku dosiahla až takmer 1,8 miliardy eur.

05.09.2019 16:44
debata (5)

Brusel však Slovensko pochválil, že oproti predchádzajúcemu roku medzeru na DPH dokázalo znížiť. Hoci miernejšie, ako napríklad lídri z Malty, Poľska či Cypru, ktorí znížili medziročne medzeru až o sedem, o šesť, resp. o štyri percentuálneho body. „Sedem členských štátov, konkrétne Slovensko, Slovinsko, Taliansko, Luxembursko, Portugalsko, Česko a Francúzsko taktiež poriadne zabrali a znížili svoj výpadok príjmov z DPH o viac ako dva percentuálne body,“ uviedla v správe Európska komisia.

Celkovo pritom podľa štúdie Európskej komisie prišli krajiny Európskej únie v roku 2017 na príjmoch z DPH až o 137 miliárd eur. Tento rozdiel medzi očakávanými príjmami z DPH a ich skutočne vybranou sumou sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mierne znížil, no stále je podľa Bruselu veľmi vysoký. Takýto značný výpadok príjmov z DPH tak podľa komisie opäť poukazuje na nutnosť komplexnej reformy pravidiel Európskej únie v oblasti DPH, ktorú komisia navrhla v roku 2017.

Komisia tvrdí, že pre zabránenie podvodom s DPH a zavedenie funkčných pravidiel v prospech poctivých podnikov a obchodníkov je nepostrádateľná aj užšia spolupráca medzi členskými štátmi „Ak chceme dosiahnuť výraznejší pokrok, musíme pristúpiť k dôkladnej reforme systému DPH, ktorá by ho zocelila voči podvodom. Naše návrhy na zavedenie konečného systému DPH nakloneného podnikom sú stále na stole. Členské štáty si nemôžu dovoliť prizerať sa so založenými rukami, ako sa strácajú miliardy kvôli nelegálnym kolotočovým podvodom s DPH a vinou nesúladu v systéme,“ vyhlásil eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH