Fitch je spokojná s reformným ťahom Ukrajiny, zlepšila jej rating

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila Ukrajine dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene z úrovne B- na stupeň B s pozitívnym výhľadom.

07.09.2019 19:11
debata (13)

Silný záväzok novej vlády voči štrukturálnym reformám znamená, že agentúra očakáva ďalšie zlepšenie úverovej spoľahlivosti Ukrajiny. Silná podpora prezidenta Volodymyra Zelenského zo strany voličov a to, že jeho strana kontroluje vládu a parlament, mu poskytuje dobrú pozíciu na realizáciu jeho reformného programu, uviedla agentúra.

Fitch predpokladá, že obozretná fiškálna politika, stabilný ekonomický rast a klesajúce úrokové sadzby podporia pokračovanie redukcie verejného dlhu.

„Očakávame, že verejný dlh do konca roku 2019 klesne na 47,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čiže oproti vrcholu 69,2 percenta z roku 2016 o takmer 20 percentuálnych bodov,“ konštatovala agentúra. Ekonomika krajiny by podľa prognózy ratingovej agentúry mala za tento rok vykázať rast o 3,4 percenta, čo je odzrkadlením silného domáceho dopytu a exportu podporeného poľnohospodárskym sektorom. Pokiaľ ide o konflikt na východe Ukrajiny, Fitch v najbližšom období neočakáva jeho vyriešenie, ale ani destabilizujúcu eskaláciu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Ukrajina