Slováci kupujú jazdené autá, je ich toľko ako nových

Jazdené vozidlá tvoria približne jednu polovicu kupovaných áut na Slovensku. Aktuálne je v ponuke viac ako 100 tisíc jazdených áut. Uviedla to pre agentúru SITA Asociácia overovateľov vozidiel (AOV). Zároveň dodala, že pri kúpe jazdenky môže byť problémom kvalita, ktorá by bola primeraná cene. Potenciálni kupcovia si preto podľa asociácie musia dávať pozor na niekoľko informácií o automobile, najmä VIN číslo.

08.09.2019 10:15
debata (98)

Jazdené vozidlá sú na Slovensko dovážané najviac z Talianska, Nemecka, Belgicka či Rakúska. Avšak práve autá z alpských krajín nie vždy podľa AOV dosahujú kvalitu, ktorá by bola primeraná ich cene.

„V spomínaných oblastiach sa totižto často drží sneh na vozovkách a rôzne druhy posypov spôsobujú vozidlám viac škody ako osohu. Odhadnúť skutočný stav auta tak nemusí byť jednoduché,“ konštatovala asociácia.

Predtým ako sa zákazník/kupujúci vyberie na obhliadku jazdeného vozidla, AOV odporúča dôkladne si preveriť predajcu. “Neraz sa stalo, že sa za lákavým inzerátom skrýval podvodník. Odhliadnuc od toho, či ide o fyzické osoby alebo bazáre, dbajte na referencie. V prípade bazára by som si na internete pozrel hodnotenia od klientov a skontroloval by som si ho v Obchodnom registri,“ povedal predseda AOV Jozef Knopp.

Úplne prvou informáciou, ktorú by sa podľa asociácie mali zákazníci dozvedieť pred kúpou vozidla, je jeho VIN číslo. V inzeráte totiž musí byť tento údaj uvedený, inak hrozia predávajúcemu vysoké pokuty.

„Odporúčame vám, aby ste si VIN číslo starostlivo odpísali a následne vykonali jeho dôkladnú kontrolu priamo na mieste prehliadky jazdenky. Dajte si veľký pozor predovšetkým na posledné dve číslice, ktoré zvyknú podvodníci zamieňať. Môže sa vám stať, že si nekúpite auto, ktoré ste videli v inzeráte, ale len jemu podobné,“ dodala asociácia.

„Ak bazár neuvádza povinnú informáciu vo forme VIN čísla, radíme kupujúcim, nech tam ani nejdú. Ideálne je, ak je VIN číslo uvedené dvoma spôsobmi – napísané v samostatnej kolónke a zároveň na fotke karosérie alebo motora,“ doplnil Jozef Knopp.

Okrem spomínaného VIN čísla upozorňuje AOV aj na kontrolu všetkých potrebných dokumentov k vozidlu, Ide o servisnú knižku, protokoly o vykonaných technických a emisných kontrolách, bločky zo servisov, kde boli uskutočnené opravy. Zákazníci by podľa AOV nemali zabúdať ani na vizuálnu kontrolu exteriéru.

Predmetom činnosti Asociácie overovateľov vozidiel (AOV) je reprezentovať sektor overovateľov vozidiel, starať sa o jej členov, vytvárať a zlepšovať pracovné prostredie pre činnosť overovania jazdených vozidiel a spolupracovať s ústavmi a inými asociáciami a združeniami. Zaoberá sa aj konzultačnou a poradenskou činnosťou v oblasti kúpy a predaja vozidiel ako aj spracovávaním certifikátov, odborných vyjadrení a stanovísk prostredníctvom jej členov.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #jazdené autá #autobazár