Facebook a Google v USA vyšetrujú, digitálni obri sú príliš silní

Generálni prokurátori z takmer všetkých štátov USA na čele s Texasom začali vyšetrovať firmu Google, ktorú podozrievajú z porušovania protimonopolných pravidiel.

10.09.2019 08:37
debata

Oznámenie prichádza po piatkovej správe skupiny štátov, ktorá pre dominantné postavenie na trhu začala vyšetrovať firmu Facebook. Vyšetrovanie majú zvýšiť tlak na technologické giganty, ktorých správanie už je starostlivo skúmané na federálnej úrovni aj v Kongrese.

Materskou spoločnosťou Googlu je Alphabet, ktorého trhová hodnota je viac ako 820 miliárd USD. Firma má na internete pod kontrolou toľko stránok, že je takmer nemožné pohybovať sa po internete dlho bez toho, aby človek aspoň raz nenarazil na jeho službu. Google má dominantné postavenie v internetovom vyhľadávaní a reklame, upozornila agentúra AP.

Vyšetrovanie sa zameria na trhovú silu Googlu a na to, či firma neobmedzuje konkurenciu a nepoškodzuje zákazníkov. Jednou z hlavných oblastí, na ktorú sa prokurátori sústreďujú, je dominantné postavenie pri vyhľadávaní. Vyhľadávač Google je často východiskovým bodom na internete pre milióny ľudí. Google už v minulosti čelil tvrdej kritike za to, že pri vyhľadávaní uprednostňuje v hornej časti výsledkov vlastné produkty pred konkurenčnými.

Google má tiež silné postavenie na trhu internetovej reklamy. Podľa odhadov eMarketer kontroluje zhruba 31,1 percenta príjmov z digitálnej reklamy. Jeho operačný systém Android je potom najpoužívanejším operačným systémom v inteligentných telefónoch.

Do vyšetrovania sa zapojilo 48 štátov, federálny dištrikt (District of Columbia) a Portoriko. K vyšetrovanie sa nepripojili Kalifornia a Alabama, uviedla agentúra Reuters.

Technologické giganty boli kedysi velebené ako motory hospodárskeho rastu, teraz sa však stále častejšie dostávajú do centra záujmu pre údajné zneužívanie svojho vplyvu na trhu. Vplyv majú aj rôzne pochybenia, ako je porušovanie súkromia. Americký prezident Donald Trump vyzval na podrobnejšie skúmanie sociálnych sietí a Googlu a obvinil ich, že potláčajú na internete konzervatívne hlasy. Dôkazy ale nepredložil.

Americké ministerstvo spravodlivosti a Federálna obchodná komisia (FTC) na federálnej úrovni vyšetrujú pre možné porušovanie protimonopolného zákona spoločnosti Facebook, Google, Apple a Amazon.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Google #internet #facebook #Alphabet