Vauxhall po brexite pozastaví investície a BMW výrobu na 2 dni

Francúzska automobilová skupina PSA neinvestuje do britských závodov Vauxhall v Ellesmere Port a Lutone, kým nebudú jasné podmienky odchodu Británie z Európskej únie (EÚ).

10.09.2019 14:49
debata (1)

Vyhlásil to v utorok Michael Lohscheller, generálny riaditeľ automobilky Opel, dcéry PSA, ktorá vlastní aj značku Vauxhall, na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

"Nemôžeme robiť investičné rozhodnutia bez toho, aby sme vedeli, čo sa stane,“ povedal Lohscheller.

Brexit by mohol narušiť dodávateľské reťazce v Európe aj v Británii. V hre sú pracovné miesta a investície. Každý si musí byť vedomý zodpovednosti,“ povedal Lohscheller a dodal, že chce, aby spoločnosti Opel a Vauxhall dosiahli strednodobú úroveň ziskovosti materskej spoločnosti PSA Peugeot.

Opel je blízko k dosiahnutiu ziskovej marže v tomto roku na úrovni 6 %, dodal hovorca spoločnosti.

Separátne nemecký výrobca luxusných áut BMW v utorok informoval, že zastaví výrobu v britskom závode v Oxforde 31. októbra a 1. novembra, teda v plánovanom termíne brexitu. A finančný riaditeľ Nicolas Peter spresnil, že BMW uvažuje o zrušení jednej pracovnej zmeny v prípade, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez dohody.

Pripomenul, že tzv. tvrdý brexit bude mať vplyv na produkciu. Pozastavenie výroby v deň plánovaného odchodu Británie z EÚ a v nasledujúci deň tak ochráni spoločnosť BMW pred stratami v logistike.

Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom zároveň potvrdil finančné ciele spoločnosti na rok 2019. Povedal však, že je príliš skoro na predpoveď na rok 2020, keďže bude čiastočne závisieť od vývoja obchodného sporu medzi Spojenými štátmi a Čínou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #BMW #Vauxhall #Brexit