Recesii sa Nemci zrejme nevyhnú, sú k nej stále bližšie

Pravdepodobnosť hospodárskej recesie v Nemecku vzrástla na takmer 60 percent, teda na najvyššiu úroveň od prelomu rokov 2012 a 2013.

12.09.2019 14:11
debata (4)

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z indexu, ktorý zostavuje nemecký inštitút IMK. Nemecko je najväčšou ekonomikou v Európe.

Hodnota indexu sledujúceho riziko recesie v Nemecku sa výrazne zvýšila na 59,4 percenta z augustových 43 percent. „Čím ďalej viac vädne nádej, že by domáci dopyt mohla zachrániť Nemecko od recesie,“ uviedol Sebastian Dullien z IMK. „To zvyšuje tlak na Európsku centrálnu banku, aby prikročila k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky,“ dodal.

Nemecký hospodársky inštitút IfW v stredu predpovedal, že ekonomika krajiny vstúpi do recesie už v tomto treťom štvrťroku. Recesia sa zvyčajne definuje ako aspoň dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou.

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v druhom štvrťroku podľa údajov spolkového štatistického úradu znížil o 0,1 percenta po náraste o 0,4 percenta v prvom kvartáli. IfW teraz predpokladá, že v treťom štvrťroku HDP klesne o 0,3 percenta.

Pokles ekonomiky v treťom štvrťroku vo štvrtok predpovedal aj nemecký inštitút Ifo, podľa ktorého sa však HDP zníži len o 0,1 percenta. Ifo takisto zhoršil odhad rastu nemeckej ekonomiky pre celý tento rok na 0,5 percenta z predtým predpokladaných 0,6 percenta. Aj v celoročnom výhľade je tak o niečo optimistickejší ako IfW, podľa ktorého prognózy by mal rast dosiahnuť len 0,4 percenta.

Nemecké hospodárstvo sa v poslednej dobe potýka so slabším globálnym dopytom, ktorá má negatívny vplyv na nemecký export a priemysel. K ťažkostiam nemeckej ekonomiky prispieva obchodný konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou a neistota okolo odchodu Británie z Európskej únie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #recesia #HDP