Rozpočtový deficit USA prekonal jeden bilión dolárov

Deficit rozpočtu americkej vlády za 11 mesiacov fiškálneho roka prekonal hranicu jedného bilióna USD.

13.09.2019 08:46
debata (21)

Výdavky totiž rástli rýchlejšie ako výber daní. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií. Odborníci však očakávajú, že v poslednom mesiaci fiškálneho roku vykáže rozpočet prebytok a za celý fiškálny rok bude deficit pod jedným biliónom USD, uviedla agentúra AP.

Za október až august dosiahol celkový deficit rozpočtu 1,067 bilióna USD. Vlani v rovnakom období predstavoval 898 miliárd USD.

V samotnom auguste sa schodok rozpočtu znížil o 14 miliárd na 200 miliárd USD. Analytici v ankete agentúry Reuters čakali deficit 195 miliárd USD. Výdavky v auguste klesli medziročne o jedno percento na 428 miliárd USD, príjmy naopak o štyri percentá vzrástli a dosiahli 228 miliárd USD.

Rozpočtový úrad Kongresu predpokladá, že za celý fiškálny rok sa schodok rozpočtu prehĺbi na 960 miliárd USD z vlaňajších 779 miliárd USD. V budúcom roku by však mal deficit prekročiť jeden bilión USD a v budúcom desaťročí pod túto úroveň neklesne. Spôsobia to vyššie výdavky vlády na sociálne zabezpečenie a program zdravotného poistenia Medicare a vplyv zníženia daní z roku 2017.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #USA