Útoky dronov znížili ťažbu ropy v Saudskej Arábii o polovicu

Sobotňajšie útoky na dve ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco na východe Saudskej Arábie znížili produkciu ropy o 5,7 miliónov barelov denne.

15.09.2019 07:23
debata (12)

Skoršie informácie svetových médií potvrdil saudskoarabský minister energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán, informovala agentúra Reuters. Zníženie zodpovedá asi polovici dennej ťažby Saudskej Arábie a viac než piatim percentám globálnych dodávok ropy. USA oznámili, že sú pripravené uvoľniť ropu zo svojich strategických rezerv.

Ropné zariadenia Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požiar po tom, čo ich zasiahli strely z bezpilotných lietadiel. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila jemenská povstalecká skupina húsiov. Americký minister zahraničia Mike Pompeo zo zodpovednosti obvinil Irán.

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a útoky zasiahli jedny z najdôležitejších miest jej ropného priemyslu. Výpadok chce kráľovstvo vykryť čerpaním z ropných zásob spoločnosti Saudi Aramco. Okrem ťažby ropy útoky podľa ministra Abdalazíze bin Salmána obmedzili tiež ťažbu plynu. Jeho produkcia sa znížila asi o 56,6 milionu kubických metrov denne.

Generálny riaditeľ spoločnosti Saudi Aramco Amín Násir uviedol, že detailné informácie o rozsahu škôd budú známe do 48 hodín. Útoky z dronov ani následné požiare si nevyžiadali obete.

Americké ministerstvo energetiky v sobotu oznámilo, že Spojené štáty sú pripravené uvoľniť ropu zo svojich strategických rezerv, ak to bude potrebné. Podľa hovorkyne úradu Shaylyn Hynesovej je minister Rick Perry ochotný uvoľniť ropu z rezerv, aby „vyvážil akékoľvek problémy na ropnom trhu, ktoré by vznikli ako následok tejto agresie“.

Perry chce prípadnú „kolektívnu globálne akciu“ koordinovať s Medzinárodnou agentúrou pre energiu (IEA). Inštitúcia, ktorá sídli v Paríži, už skôr uviedla, že sa vážnejšieho vplyvu na globálny trh neobáva. Ropný trh je podľa nej teraz dobre zásobený dostatočnými komerčnými zásobami.

Vlani Saudská Arábia vyťažila v priemere 10,3 milióna barelov denne, z toho tri štvrtiny boli určené na vývoz. Aramco je najväčšou ropnou firmou na svete a pripravuje sa na primárnu ponuku akcií.

V jemenskom konflikte proti sebe stoja šíitskí Húsíovia podporovaní Iránom a vládne vojská medzinárodne uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, ktorému od roku 2015 pomáha koalícia v čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Útoky povstalcov na ciele v Saudskej Arábii v posledných mesiacoch naberajú na intenzite, koalícia v reakcii na to mieri na vojenské ciele povstalcov v Jemene, predovšetkým v okolí hlavného mesta Saná, ktoré je pod ich kontrolou.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Jemen #Saudská Arábia #húsíovia