Kvalita života na Slovensku? Na 35. mieste zo 149 štátov sveta

Slovensko sa v kvalite života umiestnilo medzi 149 štátmi na 35. mieste. Česko je na 24. priečke, Poľsko na 33. mieste a Maďarsko je 39. v poradí.

18.09.2019 10:35
debata (85)

Prvenstvo si udržalo Nórsko, na druhé miesto sa dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švajčiarsko. Najhoršie dopadli africké štáty Čad, Stredoafrická republika a Južný Sudán. Uviedli to zástupcovia spoločnosti Deloitte, ktorá index každoročne zostavuje s neziskovou organizáciou Social Progress imperatívom.

„Aj tie najbohatšie krajiny majú slabiny, ktoré musí riešiť. Celosvetovo by sme mali byť znepokojení, že klesajú ukazovatele osobných práv. A to aj v kolíske demokracie, akou je USA,“ uviedol prezident Deloitte Josef Kotrba. „Ak porovnáme štáty višegrádskej štvorky práve v oblasti osobných práv, tak je Česko ďaleko pred Slovenskom, Poľskom a Maďarskom,“ dodal.

Od roku 2014 sa kvalita života na svete priemerne zlepšila o 2,31 bodu na 64,47 bodu. A oproti vlaňajšku si svet polepšil o 1,01 bodu. Z globálneho hľadiska je najväčší zlepšenie v oblastiach prístrešia, úrovne pitnej vody a hygieny, prístupu k informáciám a prístupu k vyššiemu vzdelaniu.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kvalita života