Americká centrálna banka znížila základný úrok o 0,25 %

Americká centrálna banka (Fed) v stredu podľa očakávania znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 1,75 až 2,00 percenta.

18.09.2019 20:51
debata (2)

Snažia sa tak podporiť ekonomiku Spojených štátov, ktorá sa potýka s negatívnymi dôsledkami slabšieho globálneho hospodárskeho rastu a obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom.

Tempo rastu ekonomiky Spojených štátov sa v tohtoročnom druhom štvrťroku spomalilo na dve percentá z 3,1 percenta v prvom kvartáli.

Fed už koncom júla prikročil k prvému zníženiu úrokov od decembra 2008, keď svetová ekonomika čelila najhoršej kríze od 30. rokov minulého storočia. Základnú sadzbu v júli zredukoval rovnako o štvrť percentuálneho bo­du.

Pre zníženie sadzieb o štvrť percentuálneho bodu v stredu hlasovalo sedem členov menového výboru Fedu. Dvaja členovia chceli sadzby ponechať bez zmeny, zatiaľ čo jeden bol pre výraznejšie zníženie o pol percentuálneho bodu. Podľa agentúry AFP tak boli rozpory medzi členmi výboru najväčšie za posledné tri roky.

Fed takisto mierne zvýšil odhad tohtoročného rastu americkej ekonomiky na 2,2 percenta z predtým predpokladaných 2,1 percenta. Prezident Donald Trump pritom sľúbil, že zabezpečí, aby americká ekonomika dlhodobo rástla zhruba trojpercentným tempom. Trump sa snaží Fed prinútiť k výraznejšiemu znižovaniu úrokov, ktoré by podľa neho okrem podpory ekonomiky prinieslo tiež pokles nákladov na správu štátneho dlhu. Minulý týždeň vyzval na zníženie úrokov „na nulu, alebo ešte nižšie“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #úroky