Trump zoberie Kalifornii právo sprísniť emisné limity pre autá

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa rozhodla odobrať štátu Kalifornia právo stanovovať pre emisie automobilov prísnejšie limity než určujú federálni regulátori.

19.09.2019 06:08
debata (5)

Trump to v stredu oznámil na svojom twitterovom účte. Dodal, že automobily budú vďaka tomuto rozhodnutiu lacnejšie.

Trump sa teraz chystá zmierniť pravidlá pre emisie a spotrebu automobilov, ktoré zaviedol jeho predchodca Barack Obama. Federálni regulátori podľa agentúry Reuters podporujú zámer zmraziť emisné limity pre nové automobily uvedené pre budúci rok až do roku 2026.

„V rámci novej a jednotnej normy sa bude vyrábať oveľa viac automobilov, čo znamená oveľa viac pracovných miest,“ uviedol Trump. Kritici však tvrdia, že Trumpove plány ignorujú hrozby súvisiace s klimatickými zmenami.

Rozhodnutie odobrať Kalifornii právo určovať vlastné limity pre emisie automobilov zrejme povedie k rozsiahlej súdnej bitke. Kalifornia už sľúbila, že podnikne právne kroky, aby toto rozhodnutie zvrátila. Spojené štáty podľa nej majú povinnosť chrániť životné prostredie pre budúce generácie. „Uvidíme sa na súde, ak nám budete stáť v ceste,“ odkázal v utorok Trumpovi kalifornský generálny prokurátor Xavier Becerra.

Americký prezident sa už s Kaliforniou dostal do niekoľkých sporov, napríklad pri financovaní vysokorýchlostnej železnice, financovania múru na hranici s Mexikom či regulácie elektrární, píše agentúra Reuters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #automobilky #emisie #Donald Trump