InoBat Auto: Batérie pre elektromobily zo Slovenska by mohli urobiť revolúciu

Batérie pre elektromobily vyvinuté a vyrobené na Slovensku v rámci projektu InoBat Auto by mali pomôcť uspokojiť trh a vybudovať v danom segmente novú európsku značku, ktorej duševné vlastníctvo bude pochádzať zo Slovenska.

19.09.2019 14:17
debata (19)

Odznelo to na Expertnom fóre spoločnosti InoBat a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) počas Medzinárodnej automobilovej výstavy IAA 2019. „V rámci projektu InoBat Auto plánujeme vybudovať vertikálne integrovaný dodávateľský reťazec, začínajúci výskumom a vývojom a končiaci výrobou, ktorý má vďaka využitiu unikátnej technológie spoločnosti WildcatDiscovery Technologies potenciál spustiť revolúciu batérií pre elektromobily v celej Európe,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti InoBat Marián Boček.

Podľa generálneho riaditeľa SARIO Róberta Šimončiča vyrobia v okruhu 400 kilometrov okolo Bratislavy takmer 4 milióny áut ročne. „Toto predstavuje významný trhový potenciál pre umiestnenie novej prevádzky na výrobu a vývoj batérií pre elektromobily (ako aj jej dodávateľskej siete) na Slovensku. SARIO a Ministerstvo hospodárstva SR plne podporujú transformáciu nášho automobilového priemyslu na alternatívne pohony,“ uviedol Šimončič počas predstavenia investičného potenciálu Slovenska.

InoBat spolu s americkou spoločnosťou WildcatDiscovery Technologies ohlásili investíciu vo výške približne 100 mil. eur ešte koncom júla tohto roka. Do projektu následne vstúpil aj Matador Group, ktorý sa bude podieľať na budovaní výskumného a vývojového centra vrátane prvej slovenskej batériovej výrobnej linky. Začiatok výstavby je naplánovaný na prvý polrok 2020 a spustenie výroby očakávajú spoločnosti koncom roka 2021. Presná poloha závodu nie je známa.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu je štátna agentúra Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 2001 v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Jej poslaním je podpora exportných aktivít slovenských spoločností na globálnom trhu a prílev investícií na Slovensko.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #InfoBat Auto