Mrzutí Nemci. Ich ekonomika sa nevyvíja dobre

Nemecké hospodárstvo nezačína dobre 3. štvrťrok, uviedlo v piatok vo svojej správe ministerstvo financií (MF). Pripisuje to ochladzovaniu globálnej ekonomiky, neistote spojenej s brexitom a obchodným konfliktom, ktoré poškodzujú nemecký export, jeden z motorov hospodárstva.

20.09.2019 09:14
debata (15)

Aj domáca ekonomika začína slabnúť, objavujú sa náznaky spomaľovania trhu práce. „Domáce hospodárstvo signalizuje pomalšiu aktivitu,“ konštatuje ministerstvo vo svojej správe. „Dopyt po nových zamestnancoch ďalej slabne.“

Podľa ministerstva sektor služieb stále stimuluje trh práce, ktorého odolnosť udržiava cyklus spotreby riadený expanzívnou menovou politikou Európskej centrálnej banky.

„V nasledujúcich mesiacoch sa vyhliadky na vývoj nezamestnanosti zhoršili,“ upozornilo ministerstvo s odkazom na hodnotenie výskumného oddelenia Úradu práce. „Na druhej strane zamestnanosť stále rastie, aj keď pomalším tempom.“

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v 2. štvrťroku medzikvartálne znížil o 0,1 % v dôsledku slabšieho vývozu, pričom na pokles zahraničného predaja mali vplyv najmä Británia a podpriemerný dopyt v Číne.

Nemecké ekonomické inštitúty očakávajú, že najväčšia európska ekonomika sa v 3. štvrťroku prepadne do recesie a jej výkon klesne podobne ako v období apríl-jún.

Vláda však odoláva výzvam, aby zvýšila svoj dlh a požičala si na trhoch peniaze na financovanie balíka stimulov. Kabinet chce pokračovať vo vyváženej rozpočtovej politike.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko #HDP