Cestovka Thomas Cook skrachovala, zájazdy stiahol aj slovenský Neckermann

Jedna z najväčších cestovných kancelárií na svete, britská firma Thomas Cook skrachovala pre finančné problémy. Zájazdy sa predávali aj na Slovensku a to cez Neckermann Slovakia.

23.09.2019 06:00 , aktualizované: 17:27
debata (84)

VIDEO: Pozrite si, ako to dnes vyzeralo pred jednou z pobočiek Neckermannu Slovakia v Bratislave, ktorý patrí do skupiny Thomas Cook.

Video

Na ich stránke na internete sa dnes popoludní objavil tento oznam: „S ľútosťou Vám oznamujeme, že rokovania ohľadom navýšenia kapitálu skupiny Thomas Cook a.s. neviedli k pozitívnemu výsledku. Z uvedeného vyplýva, že Thomas Cook Austria AG zastavil predaj. Zaknihované rezervácie nebudú uskutočnené. Ďalšie informácie Vám poskytne poistný likvidátor.“ Ako poistný likvidátor je na stránke slovenského Neckermanna uvedená firma AWP P&C S.A. so sídlom vo Viedni.

Neckermann má v Bratislave pobočky v dvoch obchodných centrách a tiež v centre Bratislavy. V jednom z obchodných centier nám pracovníčka na pobočke povedala, že zájazdy nepredávajú, aj keď majú otvorené. Či predaj obnovia, nevedela povedať s tým, že je kríza.

Poisťovňa: Neckermann Slovakia je ziskový

Cestovná kancelária Neckermann Slovakia je poistená voči insolventnosti CK v Generali Poisťovni. "S cestovnou kanceláriou v týchto chvíľach aktívne komunikujeme. Podľa našich informácií je cestovná kancelária Neckermann Slovakia s.r.o. momentálne zisková a má dostatok finančných prostriedkov potrebných pre jej chod,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa Generali Poisťovne Katarína Kukurová.

Podľa informácií Pravdy sa však poistka má týkať len vlastných zájazdov cestovky. A tie tvoria menšinu jej ponuky. Väčšinou totiž predáva zahraničné zájazdy. Tie sú poistené v rakúskej pobočne spoločnosti Allianz. "Samozrejme, v prípade vyhlásenia insolventnosti CK Neckermann Slovakia s.r.o., je naša poisťovňa pripravená podniknúť všetky potrebné kroky pre bezpečný návrat dovolenkárov zo zahraničia, ako aj preplatenie finančných prostriedkov pre tých cestujúcich, ktorí ešte neodcestovali,“ dodala Kukurová.

Situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s krachom britskej cestovnej kancelárie monitoruje aj naše ministerstvo zahraničia, potvrdil pre denník Pravda riaditeľ jeho tlačového odboru Juraj Tomaga. Ministerstvo je podľa neho v kontakte s britskými úradmi aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárii (SACKA). "V tejto súvislosti sa na nás zatiaľ neobrátili žiadni občania SR, či už doma, alebo v Spojenom kráľovstve. Máme však informáciu, že medzi klientmi britskej cestovnej kancelárie sú aj naši občania,“ povedal pre denník Pravda Tomaga. Odporúča im sledovať informácie na webovom sídle britskej cestovky, prípadne najbližší zastupiteľský úrad SR.

Spoločnosť Thomas Cook patrila medzi najstaršie cestovné kancelárie na svete a jej služby využívalo približne 19 miliónov klientov ročne. Podľa agentúry Reuters je teraz na dovolenke v zahraničí s touto firmou približne 600 000 ľudí a bude tak preto nutná veľká spoločná operácia vlád aj poisťovní.

„Thomas Cook prestala fungovať, takže sú zrušené všetky lety tejto spoločnosti,“ oznámil v pondelok britský úrad pre civilné letectvo (CAA). Tento úrad tiež uviedol, že už začal operáciu, počas ktorej dopraví čo najskôr domov približne 150 000 britských turistov, ktorí sú teraz s cestovnou kanceláriou Thomas Cook na dovolenke. Podľa BBC pôjde o najväčšiu operáciu svojho druhu v mierovej histórii krajiny.

Najväčšia akcia v mierovej histórii

CAA predpokladá, že repatriácia britských občanov potrvá zhruba dva týždne. Britský minister dopravy Grant Shapps uviedol, že úrady na repatriáciu najali desiatky lietadiel. „Je to enormná úloha, najväčšia repatriácia v čase mieru v histórii Británie. Takže sa pravdepodobne objavia problémy a prieťahy,“ dodal.

Vedenie firmy Thomas Cook v pondelok oznámilo, že vstúpilo do „nútenej likvidácie“. „Je nám veľmi ľúto, že sme neboli úspešní,“ uviedol šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požiadala minulý týždeň o pomoc aj vládu v Londýne a počas posledných dní viedla horúčkovité rokovania s veriteľmi aj britskou vládou o finančnej pomoci.

Spoločnosť Thomas Cook si už minulý mesiac dohodla finančnú injekciu 900 miliónov libier. Veriteľské banky ale potom požiadali, aby si firma zabezpečila ďalších 200 miliónov libier ako rezervu pre zimné mesiace.

Vláda nepomohla, aby nepýtali aj iní

Britská vláda pomoc cestovnej kancelárii odmietla. Premiér Boris Johnson označil za správne, že se vláda rozhodla firmu nezachraňovať. Vládna záchrana spoločnosti Thomas Cook by podľa neho mohla viesť k tomu, že v budúcnosti by aj ďalšie podniky očakávali podobné zaobchádzanie.

Britský odborový zväz TSSA považuje vládu zodpovednú za krach podniku. „Vláda mala množstvo príležitostí firme Thomas Cook pomôcť. Rozhodla sa však pre ideologické dogmy miesto záchrany tisícov pracovných miest,“ uviedol šéf odborového zväzu Manuel Cortes. Vyhlásil tiež, že záchrana podniku by bola lacnejšia než repatriácia klientov.

Johnson uviedol, že spoločnosť od vlády žiadal finančnú pomoc okolo 150 miliónov libier. Podľa premiéra by cestovné kancelárie mali vynakladať väčšie úsilie na ochranu svojich aktivít pred prípadným kolapsom.

„Musíme preskúmať spôsoby, akými sa cestovné kancelárie môžu pred takými bankrotmi chrániť,“ uviedol britský premiér. „Človeka to vedie k zamysleniu, či sú riaditelia týchto podniku riadne motivovaní k tomu, aby takéto záležitosti riešili,“ dodal.

Príčiny pádu: fúzia, dlhy a internet

Za krachom britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook je nešťastná fúzia, obrovské dlhy a tiež internet, ktorý urobil revolúciu v objednávaní zahraničných pobytov, napísal denník The Guardian. Zároveň za bezprostredný dôvod pádu označil fakt, že spoločnosti sa nepodarilo získať záchranný úver 200 miliónov libier.

V máji skupina informovala, že má stratu 1,5 miliardy libier, z toho asi miliardu libier odpísala pre fúziu s konkurenčnou MyTravel z roku 2007. Spojením s firmou známou značkami Airtours a Going Places mal vzniknúť európsky gigant, ktorý by každoročne ušetril na výdavkoch 75 miliónov libier. Skutočnosť bola však taká, že sa Thomas Cook spojil s firmou, ktorá za predchádzajúcich šesť rokov vykázala zisk len raz, a dostal sa tak do obrovských dlhov.

Briti pritom odchádzajú na dovolenku čoraz častejšie, len vlani ich do zahraničia vyrazilo 60 percent, zatiaľ čo v roku 2017 to bolo 57 percent. Zmenil sa však spôsob, akým ju ľudia trávia – miesto plážových dovoleniek dávajú prednosť poznávanie miest a využívajú na to služby nízkonákladových aeroliniek, ako je Ryanair alebo easyJet, a takisto spoločnosti Airbnb, ktorá sprostredkováva ubytovanie v súkromí.

Už len každý siedmy dovolenkár si kúpi zájazd od cestovnej kancelárie, píše The Guardian s odkazom na cestovné združenia ABTA. Bývajú to ľudia starší ako 65 rokov a jedinci zo slabších sociálno-ekonomických skupín, ktorí si nemôžu dovoliť minúť veľa peňazí.

S podobnými problémami sa potýka aj najväčší rival firmy Thomas Cook, a to anglo-americká cestovná kancelária Tui. Tá má ale menšie dlhy a vlastné početné hotely a vyhliadkové lode, v ktorých ponúka ubytovanie. Napriek tomu aj ona vydala niekoľko varovaní ohľadom zisku za tento rok. Práve krach Thomasa Cooka by jej ale teraz mohol pomôcť, domnieva sa The Guardian.

Ako ďalšiu príčinu ťažkostí, ktoré viedli k pádu zadlženej britskej cestovnej kancelárie, uvádza The Guardian okrem brexitu a s ním spojeného oslabenia libry, ktoré zdraželo zájazdy do zahraničia, aj následky klimatickej krízy. V máji zachvátila Európu vlna horúčav, ktorá výrazne znížila dopyt po pobytoch v zahraničí.

Slávna história

Thomas Cook bola založená v roku 1841 a patrí tak medzi najstaršie cestovné kancelárie na svete. Vo svete zamestnáva asi 22 000 ľudí, z toho 9000 v Británii. Ku slávnym klientom patrili spisovatelia Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.

V roku 1948 bol tento klenot Británia znárodnený, v roku 1972 bol sprivatizovaný. Potom často menil majiteľov a súčasná spoločnosť Thomas Cook Group vznikla v roku 2007 spojením Thomas Cook AG, ktorej vlastníkom bola nemecká maloobchodná skupina KarstadtQuelle, a britskej MyTravel. V roku 2015 do spoločnosti vstúpil čínsky konglomerát Fosun International.

Služieb spoločnosti Thomas Cook Group využívalo približne 19 miliónov klientov ročne. Súčasťou skupiny je napríklad nemecká letecká spoločnosť Condor, Thomas Cook má ale aj vlastnú hotelovú sieť. Vlani firma utŕžila desať miliárd libier, čistá strata ale predstavovala 163 miliónov libier.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovná kancelária #turizmus #thomas cook