Kurz forintu voči euru padol na nové dno

Kurz forintu voči euru v pondelok padol na nové historické minimum. Oslabili aj ďalšie stredoeurópske meny. Dôvodom zhoršenia nálady na trhoch boli slabé čísla z Nemecka.

23.09.2019 13:27
debata (6)

Trhy tiež čakajú na utorkové zasadnutie Maďarskej národnej banky (MNB) a stredajšie zasadnutie Českej národnej banky (ČNB). Očakáva sa, že obe centrálne banky ponechajú nastavenie svojej menovej politiky nezmenené aj napriek uvoľneniu v eurozóne a USA.

Stredoeurópske ekonomiky zatiaľ odolávajú spomaleniu, ktoré zasiahlo ich najväčšieho obchodného partnera eurozóny, rovnako ako globálnym obchodným sporom a zdá sa, že tento rok zaznamenajú solídny rast.

Čísla z Nemecka však zhoršili náladu investorov v regióne, ktorí sa obávajú zhoršenia vyhliadok. Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre Nemecko, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, v septembri padol na 49,1 bodu z 51,7 bodu, uviedla firma IHS Markit vo svojom predbežnom odhade. Index sa dostal pod hranicu 50 bodov, ktorý oddeľuje pokles aktivity od expanzie, prvýkrát od apríla 2013.

„Údaje zverejnené ráno jasne ukazujú, že nemecká ekonomika smeruje do recesie alebo v nej už je,“ uviedol jeden obchodník v Budapešti. „Globálna nálada je zlá, čo malo negatívny vplyv na ranné obchodovanie. Toto sa netýkalo len forintu.“

Kurz forintu v pondelok ráno padol až na 335,40 HUF/EUR. Neskôr zmazal časť strát a o 10.58 h SELČ sa nachádzal s mínusom 0,3 % na 334,90 HUF/EUR.

Trh teraz čaká na rozhodnutie MNB. Ak bude signalizovať uvoľňovanie menovej politiky, forint zrejme bude pokračovať v poklese. Analytici počítajú s tým, že MNB ponechá svoju základnú sadzbu na 0,9 %.

Poľská zlotý v pondelok predpoludním oslabil o 0,3 % na 4,389 PLN/EUR a česká koruna o 0,1 % na 25,90 CZK/EUR. Rumunský lei naopak posilnil takmer o 0,1 %.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #forint