Taliani pritvrdia proti daňovým únikom, plánujú aj bločkovú lotériu

Taliansko chystá viac opatrení proti daňovým únikom, premietnuť by sa mali v rozpočte chystanom na budúci rok. Oznámila to vo štvrtok vláda v Ríme. Z členských krajín Európskej únie má podľa štatistík Európskej komisie (EK) najväčšie úniky na dani z pridanej hodnoty (DPH) práve Taliansko. Prekonať túto zakorenenú zvyklosť ale zrejme nebude ľahké, poznamenala agentúra Reuters.

27.09.2019 06:23
debata

Ministerstvo financií odhaduje, že pre daňové úniky prišiel taliansky štát v rokoch 2013 až 2015 v priemere o 109 miliárd eur každý rok. Novšie odhady zatiaľ nie sú k dispozícii. Súčasná vláda protestného Hnutia piatich hviezd (M5S) a stredoľavej Demokratickej strany hľadá peniaze do rozpočtu na budúci rok a chce skoncovať s daňovými únikmi.

„Daňové úniky patria k najhorším problémom našej krajiny. Vláda pracuje na opatreniach, po ktorých nikdy predtým ešte nesiahla,“ povedal v utorok nestranícky premiér Guiseppe Conte. „Chcel by som sa dohodnúť so všetkými čestnými Talianmi: prijmite túto výzvu, a v konečnom dôsledku budete platiť menej (na daniach),“ dodal.

Vláda plánuje okrem iného Talianov presvedčiť, aby viac používali platobné karty, pretože takéto platby sa dajú ľahšie skontrolovať. Z toho dôvodu chce zrušiť alebo znížiť províziu, ktorú musia maloobchodníci platiť bankám za transakcie do 30 eur.

Pre tých, ktorí sa plateniu daní vyhýbajú, chystá vláda prísnejšie postihy. Hnutie M5S chce napríklad presadiť zníženie hranice, ktorej prekročenie sa považuje za trestný čin, z terajších 150 000 na 50 000 eur.

Kabinet počíta aj s rozšírením systému elektronickej evidencie tržieb, ku ktorému sa podľa vládnych zdrojov zrejme budú musieť od začiatku budúceho roka pridať malé podniky a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré zarábajú do 65 000 eur ročne a doteraz elektronické účtenky vydávať nemuseli.

Podobne ako v Českej republike, Portugalsku, na Slovensku a na Malte chce kabinet zaviesť bločkovú lotériu.

Terajšia talianska vláda tak stojí pred náročnou úlohou presvedčiť Talianov, že dôsledné vymáhanie daňových predpisov môže viesť ku zníženiu daní, ktoré sú v Taliansku v porovnaní s inými vyspelými krajine vysoké. Podľa dát za rok 2017 predstavoval pomer medzi výberom daní a hrubým domácim produktom (HDP) 42,4 percenta, zatiaľ čo priemer krajín OECD bol 34,2 percenta.

„Všetky vybrané peniaze by sa mali použiť na zníženie daňových sadzieb, inak sa zvýši fiškálny tlak a s ním aj verejné výdavky,“ myslí si politický komentátor Luca Ricolfi, ktorý na turínskej univerzite prednáša dátovú analýzu.

Ďalší komentátori sa domnievajú, že skutočným snahám obmedziť daňové úniky zabránia obavy z hnevu voličov a z toho, že by z toho ťažila populistická krajne pravicová strana Liga. Predchádzajúca vládna koalícia M5S a strany Liga, ktorá sa v auguste rozpadla, zaujala k daňovým únikom miernejší postoj. S nadnárodnými spoločnosťami obvinenými z daňových únikov uzavrela aj niekoľko mimosúdnych vyrovnaní. Napríklad Kering, čo je holdingová spoločnosť módneho domu Gucci, štátu zaplatila 1,3 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dane #bločková lotéria