Moody's potvrdila rating Slovenska, rizikom sú dôchodky a zdravotníctvo

Ratingová agentúra Moody's potvrdila rating Slovenska na úrovni A2 so stabilným výhľadom. Ako informuje rezort financií, Moody's očakáva, že pomer dlhu k hrubému domácemu produktu Slovenska bude mať aj naďalej klesajúcu tendenciu.

27.09.2019 23:55
debata (1)

„Základom pre solídne hodnotenie krajiny je aj dlhodobá udržateľnosť verejných financií. Pridelenie hodnoty A2 tiež pozitívne ovplyvnili vládou nastavené fiškálne kritéria,“ uvádza v reakcii na zverejnené ratingové hodnotenie ministerstvo financií. V tomto roku sa podľa rezortu očakáva zníženie vládneho dlhu tesne nad úroveň 48% a v budúcom roku jeho ďalšie zníženie na 47,5%.

Medzi silné stránky Slovenska patrí podľa ratingovej agentúry Moody's aj dobrý rast hrubého domáceho produktu, ktorý v rokoch 2015 až 2018 dosahoval priemernú úroveň 3,6 % ročne, čo malo pozitívny vplyv na zvyšovanie príjmov obyvateľstva. Na druhej strane agentúra upozorňuje na pokles čistého exportu v druhom štvrťroku 2019, ktorý bol spôsobený spomaľovaním nemeckej ekonomiky.

„Ďalšie riziká súvisia podľa správy agentúry s dôchodkovou reformou, nepriaznivým demografickým vývojom z dôvodu postupného starnutia slovenskej populácie a výdavkami na zdravotníctvo, ktoré vplývajú na dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ informuje ministerstvo financií s tým, že s obmedzením veku odchodu do dôchodku totiž budú výdavky na dôchodky stále viac prispievať k fiškálnym tlakom.

Obmedzujúcim faktorom lepšieho ratingového hodnotenia ostáva aj miera otvorenosti slovenskej ekonomiky, ktorá je citlivá na zmeny vonkajšieho prostredia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #Moody's