Moody‘s zmenila výhľad Slovenska z pozitívneho na stabilný, OĽaNO to chce riešiť

Slovensko sa vzďaľuje od lepšieho ratingového hodnotenia. Konštatuje to vo svojej aktualizácii ratingu Slovenska agentúra Moody‘s, ktorá síce potvrdila náš rating na úrovni A2, avšak zhoršila výhľad z pozitívneho na stabilný.

30.09.2019 15:36
debata (15)

Ako dôvody uvádza pretrvávajúce nedostatky v inštitucionálnom riadení, či už v súvislosti s korupciou, či čerpaním eurofondov, ale taktiež oslabenie udržateľnosti verejných financií pre zmeny v dôchodkovom systéme, očakávané spomalenie znižovanie verejného dlhu a hospodársky rast, ktorý napriek pozitívnemu vývoju nedosahuje úroveň krajín s najlepším ratingom.

Moody‘s upozorňuje, že Slovensko v hodnotení korupcie a právnych princípov zaostáva aj za krajinami s rovnakým ratingom. Taktiež pripomína, že až vyše 19 % čerpaných eurofondov na Slovensku vykazuje nezrovnalosti, oproti 2 % za celú Európsku úniu.

„Tieto problémy obmedzujú schopnosť eurofondov ako efektívneho katalizátora rastu, napríklad v oblastiach ako výskum a vývoj,“ uvádza v správe Moody‘s. Agentúra zároveň pripomína, že po vražde novinára a protestoch z roku 2018 opatrenia ako ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti na Slovensku nestačia. „Na zlepšenie kvality inštitucionálneho prostredia bude potrebné trvalé reformné úsilie a uplatňovanie právnych predpisov,“ dodáva Moody‘s.

Ďalším faktorom pri rozhodnutí o zhoršení výhľadu ratingu Slovenska z pozitívneho na stabilný bol podľa agentúry vývoj vo fiškálnej oblasti. Podstatnú úlohu v tomto smere zohráva podľa Moody‘s marcové rozhodnutie ústavného zastropovania veku odchodu do dôchodku. „So zastropovaním dôchodkového veku penzijné výdavky výrazne prispejú k fiškálnym tlakom spojeným so starnutím obyvateľstva na Slovensku,“ konštatuje agentúra. Tá zároveň očakáva, že vláda nedodrží svoj záväzok vyrovnaného hospodárenia, čím sa taktiež spomalí postupné znižovanie verejného dlhu. Naďalej tak zostane o zhruba 15 percentuálnych bodov vyšší, ako je medián krajín s o stupeň lepším ratingom A1.

Slovensko pritom podľa Moody‘s napriek pokračujúcemu hospodárskemu rastu nedosahuje na ekonomickú silu krajín s lepším ratingovým hodnotením. Nevýhodou Slovenska v tomto smere je jeho koncentrácia na exportne orientované odvetvia, čo pociťuje hlavne pri globálnom ekonomickom oslabení. Slovenské hospodárstvo však podľa Moody‘s čelí aj štrukturálnym výzvam, čo sa týka konkurencieschop­nosti a rastového potenciálu zo stredno a dlhodobého hľadiska. Slabinou je v tomto smere aj úroveň vzdelávacieho systému.

Podľa opozičného poslanca Eduarda Hegera z OĽaNO je zhoršenie ratingového výhľadu vysvedčením súčasnej vládnej garnitúry. Zároveň je potvrdením, že krajina zaostáva v kvalite svojich inštitúcií, korupcii, súdnictve a školstve. Správa Moody‘s pritom podľa Hegera ukazuje, že Slovensku hrozí rozvrat verejných financií. „A preto opätovne zvoláme ďalší mimoriadny finančný výbor k situácii vo verejných financiách po tom, ako prvé dva výbory boli koalíciou škandalózne zablokované,“ uviedol poslanec za OĽaNO.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #Moody's