Podnikateľ zaevidoval miliardový bloček. eKasa to zachytila

Finančná správa dokáže využívaním systému eKasa upozorniť podnikateľov na nezrovnalosti pri evidencii tržieb.

01.10.2019 16:18
debata (12)

Takýto bol aj ostatný prípad podnikateľa, ktorý vo virtuálnej registračnej pokladnici zaevidoval miliardový vklad. Médiá o tom v utorok informovala FS SR.

„Príslušníci finančnej správy podnikateľa kontaktovali. Zistili, že došlo k administratívnemu omylu. Podnikateľ namiesto správnej sumy zaevidoval číslo faktúry,“ spresnila hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová.

Finančná správa má prostredníctvom systému eKasa prehľad o duplicitnom vydávaní dokladov aj o dlhodobom nevydávaní pokladničných dokladov. Ďalej o nezaevidovaných dokladoch vydaných off-line, ktoré na finančnú správu neprídu v zákonnej lehote do 48 hodín, respektíve do 30 dní, a má informácie o chýbajúcich dokladoch. Dokáže identifikovať aj neobvyklé sumy transakcií.

Finančná správa opätovne upozorňuje na to, že používanie eKasy je pre všetkých podnikateľov evidujúcich tržby v hotovosti povinné. Aktuálne eviduje v systéme eKasa tržbu 128.272 pokladníc, čo je približne 55 % zo všetkých používaných pokladníc na trhu.

Vyzýva preto podnikateľov, ktorí ešte eKasu nevyužívajú, aby čo najskôr kontaktovali dodávateľov svojich pokladničných riešení a na systém prešli. Finančná správa dokáže identifikovať, ktorí podnikatelia eKasu už využívajú a ktorí jej využívanie, často cielene, odkladajú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #eKasa