Trest za Airbus. USA zavedú Európskej únii clá

Spojené štáty zavedú odvetné clá desať percent na európske lietadlá a 25 percent na poľnohospodárske a priemyselné tovary.

03.10.2019 07:00
debata (101)

Reagujú tak na nezákonné subvencovanie európskeho výrobcu lietadiel Airbus. S odvolaním na pracovníkov Úradu amerického obchodného splnomocnenca (USTR) o tom informovali zahraničné tlačové agentúry.

Krok Washingtone umožňuje rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie (WTO) povoliť Spojeným štátom clá na tovar z Európskej únie vo výške 7,5 miliardy dolárov ročne.

Clá sa zavedú, keď vydá formálny súhlas orgán WTO na riešenie sporov. Podľa agentúry AP a ďalších médií sa tak stane 18. októbra, podľa Reuters 15. októbra. Washington už vypracoval predbežný zoznam tovarov, na ktoré by mohol clo uplatniť. Zoznam zahŕňa okrem leteckej techniky aj víno, kabelky alebo syry, uviedla agentúra Reuters.

Clo na lietadlá sa nebude vzťahovať na letecké diely, čo uchráni výrobné prevádzky Airbusu v americkej Alabame od vyšších nákladov. Aj spoločnosť Boeing bude môcť využívať európske súčiastky pri výrobe svojich lietadiel bez zaťaženia vyšším clom, uviedol zástupca USTR.

Spojené štáty a Európska únia sa od roku 2004 u WTO navzájom obviňujú z nelegálnej podpory svojich výrobcov lietadiel Boeing a Airbus. U oboch strán bolo zistené, že v rozpore s pravidlami WTO svoje výrobcu lietadiel finančne podporovali, aby im zabezpečili výhodnejšiu pozíciu na trhu.

Obe strany sa následne začali pripravovať na prípadné uvalenie ciel, ktoré by boli odvetou za škody vzniknuté v dôsledku subvencií. Plány EÚ na zavedenie ciel na americký tovar WTO ešte posudzuje, rozhodnutie sa očakáva začiatkom budúceho roka.

Európska komisia v stredu vo vyhlásení uviedla, že ak by Washington k clám skutočne pristúpil, nemá EÚ inú možnosť, než odpovedať rovnakým spôsobom.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #obchodná vojna