Z Číny prišiel vlak plný elektroniky. Do Dunajskej Stredy to stihol za 14 dní

Prvý ucelený nákladný vlak z čínskeho mesta Xian prišiel vo štvrtok do terminálu spoločnosti Metrans /Danubia/, a. s., v Dunajskej Strede.

03.10.2019 12:38
debata (5)

Bol naložený 44 kontajnermi s elektronikou, príslušenstvom do áut a bežným spotrebným tovarom, cesta z Číny mu trvala štrnásť dní. Ak sa prevádzka vlaku osvedčí, na Slovensko by mal smerovať pravidelne každý týždeň. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) v tlačovej správe s tým, že nové obchodné príležitosti sa otvárajú aj železniciam.

„Výhodou je, že jeden takýto vlak naraz obslúži niekoľko krajín v našom regióne a zároveň odbremeňuje cesty od silných nákladných áut,“ povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) pri príležitosti príchodu vlaku z Číny do Dunajskej Stredy. „Prepravné kapacity Slovenska dnes nie sú ani zďaleka naplno využité, pričom trasa cez naše územie je rýchla a bezpečná. Podporím každý projekt, ktorý je prínosom aj pre naše železnice. Je však teraz na samotnej prepravnej spoločnosti, aby takúto obchodnú príležitosť aj využila,“ uviedol Érsek.

Dunajská Streda je v tomto prípade len zastávkou čínskych kontajnerov. Vlak sa začlenil do existujúcej siete 550-tich vlakov Metransu týždenne. Veľká časť nákladu je distribuovaná v okolí 150 kilometrov od terminálu v Dunajskej Strede. Tovar smeruje k zákazníkom do Česka, Maďarska, Rakúska a na Slovensko. Ucelený vlak s kontajnermi z Číny prešiel cez Kazachstan, Rusko a Ukrajinu.

„Ešte predtým bola nevyhnutná ich prekládka medzi širokým a európskym železničným rozchodom v Termináli kombinovanej dopravy Dobrá. Ide o významný bod celej tranzitnej trasy,“ priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Terminál v Dobrej v okrese Trebišov pri hraniciach s Ukrajinou patrí Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, má dva portálové žeriavy a prekládkovú kapacitu do 200 tisíc kontajnerov ročne. V tomto termináli od roku 2010 doteraz preložili 329 ucelených vlakov s kontajnermi prepravenými medzi Čínou a Európskou úniou. Železničná sieť na Slovensku je súčasťou siedmich hlavných európskych železničných koridorov a umožňuje nákladným vlakom dosahovať rýchlosť 120 kilometrov za hodinu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Čína #Dunajská Streda