Chemici už hovoria o kríze, muky im má spôsobovať aj štát

Kríza v chemickom priemysle nie je za dverami, ale už sa začala, upozorňuje prezídium Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR (ZCHFP).

03.10.2019 19:59
debata (7)

Nepriaznivá podnikateľská situácia na Slovensku je už za hranicou únosnosti, spôsobuje chemickým a farmaceutickým podnikom, ale aj iným odvetviam značné ekonomické škody. Vedenie zväzu na to poukázalo v tlačovej správe, pričom spomenulo rast cien energií, dopady zvyšovania minimálnej mzdy a sociálnych balíčkov spolu so zahraničnými dopadmi. Na zasadnutí v Bratislave vo štvrtok preto vyzvalo slovenských politikov a orgány štátu, aby sa správali zodpovedne a prestali zhoršovať podnikateľské prostredie na Slovensku prijímaním nesystémových populistických rozhodnutí.

„Účet za pokračovanie v politike pretekov v predvolebnom nadbiehaní voličom zaplatia v konečnom dôsledku obyvatelia tejto krajiny stratou pracovných miest a rastom nezamestnanosti. Chemický priemysel už na to dopláca, o čom svedčia varovné signály v podobe dramaticky rastúcich mzdových nákladov, pri súčasnom poklese produktivity práce,“ uviedol ZCHFP. Len za druhý štvrťrok tohto roka poklesla produktivita práce v porovnaní s prvým štvrťrokom 2019 o 2,6 %, ale medzištvrťročný nárast miezd bol až 8,9 %. Chemický a farmaceutický priemysel v SR zaznamenal za prvý polrok tohto roka medziročný pokles tržieb o 2,5 %.

Avizovaný pokles cien exportovaných výrobkov v tomto sektore pre posledný kvartál roka je v rozsahu vyše 10 %. Väčšina domácich chemických podnikov pritom patrí k tým, ktoré nemajú finančné rezervy. Vlaňajší rast tržieb odvetvia totiž sprevádzal pokles ziskov a pokles pridanej hodnoty ako dôsledok rastu cien vstupov (energií) a niekoľko predchádzajúcich rokov za sebou klesali aj tržby.

Prezídium ZCHFP už vlani v novembri upozornilo na mimoriadne zhoršovanie podnikateľského prostredia v SR, dramatický rast cien energií, enormný nárast minimálnej mzdy a ďalších mzdových príplatkov a nárokov, ktoré v konečnom dôsledku vedú k znižovaniu konkurencieschop­nosti výrobných spoločností na Slovensku. Vtedy varovalo, že pokiaľ sa tento trend nezmení, môže v prípade začiatku ekonomickej krízy prísť až ku kolapsu hospodárstva. „Odvtedy sa situácia nezlepšila, naopak, pokračuje licitovanie o historicky najvyššie zvýšenie minimálnej mzdy a návrhy ďalších záťaží pre podnikanie. Považujeme to za nezodpovedné a populistické predvolebné kupovanie si voličov na úkor budúcnosti,“ poznamenalo vedenie zväzu a vyzvalo na zdravý rozum a zodpovednosť.

Štatistický úrad SR v prvom polroku 2019 evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 297 podnikov s počtom zamestnancov dvadsať a viac. V tomto odvetví pracovalo ku koncu prvého polroka spolu 44 235 osôb, čo je takmer 11 % všetkých zamestnancov v priemysle. Podniky chemického a farmaceutického priemyslu majú v priemere zhruba 150 pracovníkov. Zamestnanosť sa v prvej polovici tohto roka znížila o 4,5 % v porovnaní s tým istým obdobím roka 2018. Priemerná mesačná mzda zamestnancov sektora v prvom polroku dosiahla 1 743 eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #chemický priemysel #podnikanie