(Ne)viditeľní zachraňujú planétu

Slovensko posunulo svet o krok vpred v zápase s klimatickou zmenou. Postaral sa o to Agrofilm Nitra, ojedinelý svetový festival zobrazujúci úsilie ľudí o lepšie hospodárenie na pôde i s ňou samotnou. Jubilejný, 35. ročník predstavil plejádu filmov, ktoré burcovali svedomie obyvateľov planéty správať sa zodpovednejšie voči Zemi, svojej domovine.

07.10.2019 12:00
debata (11)

Hrdinami filmov sú obyčajní farmári z rôznych kútov sveta, vedci a ťažko skúšané životné prostredie, o ktoré sa ľudstvo delí s rastlinami, so zvieratami i s voľným okom neviditeľnými tvormi živej prírody. Nie náhodou zvíťazil austrálsky film Grassroots. Nešlo v ňom o korienky trávy, ale o to, ako polapiť pomocou húb žijúcich v symbióze s koreňmi rastlín vzdušný uhlík. Ak je v pôde, pomáha jej, ak je v ovzduší, urýchľuje klimatickú zmenu.

Jeden z hrdinov filmu odborník na pôdu Guy Webb sa pýta, kto má najväčšiu armádu sveta. Nie je to Čína s 1,3 milióna vojakov, ale 2,3 miliardy farmárov planéty, ktorí lepším – správnym hospodárením na pôde môžu zachrániť svet. Autor filmu Frank Oly ukazuje, že nestačí objaviť novú technológiu, treba o jej možnostiach presvedčiť vedeckú komunitu, milióny ľudí v mestách a samotných farmárov.

Pred 35 rokmi bol svet rozdelený na Východ a Západ. Dvaja veľkí vizionári – zakladateľ slovenského poľnohospodárskeho výskumu akademik Ján Plesník a jeho priateľ Dušan Roll, riaditeľ Slovenskej filmovej tvorby, našli spôsob, ako spojiť všetkých obyvateľov planéty. Založili medzinárodný festival Agrofilm s výrečným posolstvom Všetkým ľuďom chlieb a mier.

Na jubilejný, 35. ročník Agrofilmu bolo prihlásených 102 filmov z 28 krajín a päť kontinentov. Boli medzi nimi diela skvostné po umeleckej aj odbornej stránke. Napríklad britský dokument V našich rukách zobrazoval osudy deviatich farmárov usilujúcich sa vrátiť život pôde, potravinám chuť a priniesť férovú mzdu roľníkom.

Nestratili sa ani slovenskí tvorcovia. Krajina s vôňou medu od Zdena Vlacha a Tomáša Pašteku je pôsobivý dokument o rešpektovaní potrieb každého živého organizmu rovnako ako film Pavla Šteca s prozaickým názvom Humínové kyseliny. Hovorí o nadužívaní antibiotík v chovoch zvierat, ktoré ohrozuje ľudské zdravie.

"Ľudstvo si svet, v ktorom žije, dostatočne nechráni, či priam mu ubližuje. Poľnohospodárstvo veľmi významne pôsobí na klímu planéty a môže byť veľmi prospešné,“ povedala na záver Agrofilmu Zuzana Nouzovská, riaditeľka Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Táto inštitúcia pokračuje v diele, ktoré odštartoval Ján Plesník. Bolo viac než symbolické, keď mu odovzdali pamätnú medailu inštitúcie, ktorú zakladal s toľkým nadhľadom.

Dnes 94-ročný, stále svieži Ján Plesník verí v pozitívnu budúcnosť planéty a poľnohospodárstva. Ako povedal Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku, Agrofilm má obrovskú perspektívu. "Je to festival o poľnohospodároch, superhrdinoch našej doby. Tým, ako sa budú starať o pôdu, ako budú dorábať potraviny, môžu súčasne riešiť ťaživý problém s klimatickou zmenou.“

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #klimatická zmena #Agrofilm