Vodiči nebudú musieť vymieňať autolekárničky po lehote spotreby

Po novom už vodiči nebudú musieť meniť autolekárničky tak často. Platiť budú aj po exspirácii, teda po vypršaní platnosti.

07.10.2019 11:28 , aktualizované: 16:25
debata (26)

VIDEO: Kedy autolekárničku vôbec nebude treba meniť? Čo v nej predsa len po určitom čase expiruje? Pozrite si, ako zmenu vysvetľuje odborník z praxe.

Video

xspirované autolekárničky už nebude treba meniť

Umožní to novela vyhlášky týkajúca sa podrobností o prevádzke vozidiel v cestnej premávke s účinnosťou od 1. novembra 2019. Vodiči tak budú môcť mať v aute aj lekárničku po dátume spotreby. Exspirácia lekárničiek sa nebude kontrolovať ani v rámci pravidelnej technickej kontroly vozidla. Ak vodič z autolekárničky niečo použije, doba exspirácie sa už pri kontrole bude zohľadňovať.

„Touto zmenou sme chceli vyjsť v ústrety vodičom, ktorí boli nútení pravidelne obmieňať autolekárničky kvôli dobe trvania ich platnosti, hoci dnešné zloženie autolekárničky si takéto časté obmeny nevyžadovalo. Podľa nových pravidiel sa nebude prihliadať na samotnú dobu exspirácie, a to do momentu, pokiaľ z nej vodič niečo nepoužije,“ povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek.

Čo sa však týka obsahu lekárničky, nedochádza k žiadnym zmenám. Ako uviedlo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR obsah lekárničiek je rozdelený do štyroch samostatných modulov, ktorých obaly sú označené ako „pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu“, ďalej „malé rany, odreniny“, pod modul číslo 3 patria „veľké rany, krvácanie, popáleniny“ a následne modul číslo 4, a teda „zlomeniny, poranenia kĺbov“.

Každá autolekárnička tiež musí obsahovať kartu prvej pomoci. „Obsah lekárničky musí byť neporušený, vizuálne v poriadku a nesmie vykazovať známky znečistenia alebo iného znehodnotenia,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Zároveň dodala, že lekárnička sa vo vozidle ukladá tak, že na ňu nedopadá priame slnečné žiarenie. Úložný priestor lekárničky musí byť suchý a čistý a musí byť ľahko prístupný. „V osobných vozidlách je ideálnym miestom kufor vozidla, kde nedochádza k žiadnej zmene,“ dodala Ducká. Lekárnička v autobusoch sa podľa novej úpravy umiestňuje na označenom a prístupnom mieste v priestore vozidla určenom pre cestujúcich.

„K zmene nemáme pripomienky a súhlasíme s ňou,“ reagovala hovorkyňa Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v rozhovore pre Pravdu ešte vo februári tohto roka. Podľa Krčovej materiál, najmä obväzový a termofólie, je funkčný aj po exspiračnej dobe a je zbytočné ho každý rok vymieňať. „Šoféri si sami môžu vymeniť dezinfekčný roztok a ochranné rukavice. Dôležité je, aby vedeli poskytnúť prvú pomoc,“ doplnila. To, že na obsah lekárničky nemá jej exspirácia vplyv, potvrdil vo februári aj záchranár Peter Lakomý z Falck záchrannej služby. „Samozrejme, ak to nie je 10 či 15 rokov,“ podotkol Lakomý, ktorý poukázal, že na správne poskytnutie prvej pomoci človek potrebuje dve veci, a to ruky a rozum.

Okolo autolekárničiek bolo rušno zhruba pred desiatimi rokmi. Meniť sa museli vždy po dátume spotreby. Platilo tiež tvrdé pravidlo, že za exspirovanú lekárničku mohla vodičom dopravná polícia vyrubiť pokutu vo výške 50 až 100 eur či odobrať doklady od vozidla, ako to je pri oveľa zásadnejších problémoch – napríklad za neplatnú technickú a emisnú kontrolu či za únik paliva. Po novom teda exspirovaná lekárnička nebude dôvodom na zhabanie dokladov od auta. Takisto dátum exspirácie na autolekárničkách už byť uvedený nemusí, podobne ako je to od vlani v Čechách. Meniť lekárničku však nemusíte ani v prípade, že na nej dátum spotreby máte.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #cestná premávka #autolekárnička