USA zavádzajú sankcie proti 28 čínskym firmám a úradom

Spojené štáty zavádzajú sankcie proti 28 čínskym bezpečnostným úradom i komerčným spoločnostiam, vrátane popredného výrobcu kamerových systémov a bezpečnostnej techniky Hikvision, pre účasť na porušovaní práv moslimskej menšiny Ujgurov. Uviedli to tlačové agentúry s odvolaním sa na dokument ministerstva obchodu Spojených štátov.

08.10.2019 00:00
debata (18)

„Týchto 28 organizácií sa podľa vlády Spojených štátov zaoberá činnosťou odporujúce zahranično politickým záujmom USA. Tieto organizácie sú zapletené do porušovania ľudských práv, ktoré Čína uskutočňuje proti Ujgurom, Kazachům a ďalším zástupcom moslimskej menšiny,“ citovala agentúra TASS z dokumentu.

Americkí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že oznámenie o sankciách nesúvisia s obnovením obchodných rozhovorov s Čínou.

Spoločnosti figurujíce na čiernej listine nesmú nakupovať súčiastky a diely od amerických podnikov bez súhlasu americkej vlády.

Hikvision, plným názvom Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd, sa označuje za najväčšieho výrobcu sledovacích kamier na svete, trhová hodnota spoločnosti je približne 42 miliárd dolárov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #sankcie