Babiš o Česku: Máme sa dobre, bohatneme a stále budeme bohatnúť

Českej republike sa darí dobre a dobre sa jej bude dariť aj naďalej, povedal v pondelok na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu (MSV) v Brne český premiér Andrej Babiš (ANO).

08.10.2019 08:19
debata (10)

Stav českého hospodárstva si pochvaľoval už počas víkendu po zverejnení informácie, že ratingová agentúra Moody's Investors Service zlepšila hodnotenie ČR. Zástupcovia pravicovej opozície ale usudzujú, že vláda nerobí nič pre to, aby si krajina pozitívne hodnotenie udržala aj vo chvíli, keď sa jej ekonomicky až tak dariť nebude.

„Rastieme, bohatneme a stále budeme. Som presvedčený o tom, že sa nám darí,“ vyhlásil premiér. O stave českej ekonomiky v Brne hovoril na tlačovej konferencii po otvorení českej národnej expozície a tiež na sneme Svazu průmyslu a obchodu.

Vláda podľa Babiša plánuje opatrenia pre prípad, že by na Česko dopadlo ochladzovanie ekonomiky viditeľné v Nemecku. „Na rozdiel od pravicových vlád nebudeme nič škrtiť, naopak. Náš návrh rozpočtu znovu napumpuje do rozpočtu 130 miliárd korún, budeme pokračovať v navyšovaní investícií, v navyšovaní dôchodkov i platov. Pre prípad krízy máme národný investičný plán. Dôležité je, že dnes nám ľudia veria a vďaka tomu je veľká spotreba. Ľudia veria, že sa nám bude dariť,“ uviedol premiér.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) povedal, že vláda vníma meniacu sa ekonomickú klímu v Nemecku. „Riešime hlavne trh práce, pretože dnes je jedna z najväčších bariér nedostatok pracovníkov. Preto sme uvoľnili kvóty pre pracovníkov z tretích krajín a snažíme sa vytvárať nástroje pre rekvalifikáciu a prechod na digitálne technológie,“ uviedol. Vláda tiež podľa neho podporuje investície, a to nielen zvyšovaním tejto položky v rozpočte, ale aj vytváraním alternatívnych investičných nástrojov.

„Investície podporujeme aj tým, že rekodifikujeme stavebný zákon, čo by malo rozviazať ruky investorom,“ povedal Havlíček. Spomenul aj podporu inovácií a snahu o znižovanie administratívy pre živnostníkov a podnikateľov.

Pravicová opozícia cez víkend v súvislosti s vylepšením ratingu ČR varovala pred prílišným optimizmom. Bývalý minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09) pripomenul, že ratingová agentúra Moody's hovorí vo svojom hodnotení aj o nedoriešenej otázke starnutia populácie.

Varuje tiež pred tým, že štruktúra rozpočtu nezlepšuje odolnosť Česka voči možnému ochladeniu ekonomiky. Podľa ekonomického experta ODS Jana Skopečka nerobí vláda nič pre to, aby malo Česko pozitívny rating aj vo chvíli, keď sa mu nebude toľko ekonomicky dariť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Česko #Andrej Babiš