SaS: Matečná neurobila za štyri roky na svojom poste nič

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) na agrorezorte za štyri roky na svojom poste neurobila prakticky nič. Uviedol to na tlačovej besede opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) jej predseda Richard Sulík, za účasti Jarmily Halgašovej. Liberáli Matečnej pôsobenie zhodnotili školskou známkou štyri mínus.

08.10.2019 12:32 , aktualizované: 12:55
gabriela matečná Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).
debata (9)

„Ambície boli nízke, naše očakávania preto nemohli byť vysoké. A keďže sa ani nestal žiaden zázrak, rezort pod vedením ministerky Matečnej ani nemôže očakávať (od nás) slušné hodnotenie. Ak by sme mali uplynulé roky hodnotiť školskou známkou, tak by sme jej mohli dať známku štyri mínus,“ priblížila Halgašová, ktorá ma v SaS na starosti poľnohospodárske záležitosti.

Zdôraznila, že prioritou SaS je v agrosektore transparentné, nárokovateľné a spravodlivé rozdeľovanie peňazí, zlepšenie života na vidieku, pozemkové úpravy a podpora slovenských potravín tak, aby sa naše agrosuroviny nevyvážali do cudziny, ale spracovávali sa na potraviny prednostne na Slovensku.

Halgašová podčiarkla, že SNS neurobila pre zvýšenie transparentnosti čerpania fondov EÚ takmer nič. „Naopak, postavila sa proti nej, keď SaS žiadala zavedenie verejne prístupného registra žiadateľov o priame platby s uvedením právneho titulu k pôde, tak podľa ministerky sa to urobiť nedalo,“ poznamenala. Pri projektových podporách SNS zachovala subjektívne hodnotenie projektov, aby naďalej mohla prideľovať peniaze najmä „našim ľuďom“.

Pripomenula zároveň, že vláda prisľúbila podporiť doriešenie vlastníckych vzťahov k pôde. „Realitou sú štyri premárnené roky. Do dnešného dňa sa nezačalo s prácami ani v jednom katastrálnom území,“ upozornila. Z tohto dôvodu existuje podľa nej reálne riziko, že vyčlenených 45 miliónov eur vyjde navnivoč.

Vláda sa podľa nej zaviazala vytvoriť právny rámec pri identifikácii pôdy. Systém ortofotomozaiky Úradu geodézie kartografie a katastra SR je podľa Halgašovej ťažkopádny, pričom doteraz nie sú prepojené aktualizované údaje na príslušných portáloch.

Vláda sa zaviazala tiež zintenzívniť podporu sektorov, najmä živočíšnej výroby a ovocinárstva. „Realitou je, že zníženou sadzbou DPH ministerka obišla ovocie s vysokou manuálnou prácnosťou,“ povedala. Sľub vytvoriť podmienky na rozvoj živočíšnej výroby sa tiež nedodržuje. „Počet dojníc sa kontinuálne znižuje. Podporné opatrenia nie sú nastavené správne,“ podotkla. Vládny prísľub odstrániť zbytočnú administratívnu záťaž sa neplní. „Výkazníctvo sa neznížilo, naopak, byrokracia sa ešte zvýšila,“ doplnila.

Sľub vlády presadiť nákup domácej produkcie organizáciami štátnej a verejnej správy sa podľa Halgašovej nenaplnil. Národný potravinový katalóg podľa nej skončil v zásuvke.

Dodala, že zákon proti nekalým praktikám je v rozpore s právom EÚ. Rovnako nezmyselný bol aj zákon, ktorým ministerka Matečná zaviedla 2,5-percentný odvod z obratu obchodných reťazcov. Dôsledkom bolo podľa nej zdraženie potravín. Snaha vlády podporiť dlhodobé koncepčné riešenie potravinovej bezpečnosti SR prostredníctvom programu Značka kvality SR podľa Halgašovej „bola nevydarená“.

Sľub vlády o úradnou kontrolou zabezpečiť vysokú úroveň bezpečnosti potravín sa podľa Halgašovej slov tiež nenaplnil. „Realitou je zlyhanie pri potravinových škandáloch, pri africkom more ošípaných (AMO) a pri dvojakej kvalite potravín,“ uzavrela Halgašová.

Ministerstvo sa bráni

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prijalo počas pôsobenia Matečnej na poste agroministerky desiatky systémových opatrení v prospech agropotravinárskeho sektora. Uviedol to Michal Feik z MPRV SR v reakcii vyjadrenia opozičnej strany SaS.

„Dlhé roky poľnohospodárstvo nebolo pre Slovensko prioritou. To sa súčasné vedenie agrorezortu rozhodlo zmeniť. Prijali sme desiatky konkrétnych systémových opatrení, ktoré pomôžu poľnohospodárom aj potravinárom,“ zdôraznil Feik.

Medzi tie najdôležitejšie opatrenia patrí podľa neho napríklad zákaz nekalých obchodných praktík, poriadok v nájme poľnohospodárskej pôdy, digitalizácia všetkých poľnohospodárskych plôch, na ktoré prichádzajú platby z EÚ, spustenie pozemkových úprav. „Agrorezort tiež prostredníctvom projektu tzv. zelenej nafty podporil skutočných poľnohospodárov v rekordnej sume 30 miliónov eur,“ doplnil.

„Upozorňujeme, že strana SaS dlhodobo obhajuje záujmy obchodných reťazcov a nadnárodných korporácií a sabotuje každé úsilie vlády urobiť v agrorezorte systémové zmeny. Strana väčšinou len za každú cenu kritizuje, ale keď bola možnosť hlasovaním v Národnej rade SR podporiť konkrétne opatrenia, poslanci SaS boli buď proti, alebo sa zdržali,“ dodal Feik.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo pôdohospodárstva #Gabriela Matečná #Agrorezort #SASKA