Úroky nedostanete, za uloženie peňazí banke zaplatíte

Talianska banka UniCredit sa pripravuje na presunutie negatívnych úrokových sadzieb na bohatších klientov.

10.10.2019 09:05
debata (24)

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na šéfa talianskej banky s tým, že by sa tak malo stať na budúci rok. UniCredit by sa tak stala prvou veľkou bankou v eurozóne, ktorá tento krok urobí.

„Negatívne úrokové sadzby sa budú stále vo väčšej miere presúvať na klientov s vysokými vkladmi,“ povedal v rozhovore pre televíznu stanicu BFM Business generálny riaditeľ UniCredit Jean-Pierre Mustier. Negatívne úrokové sadzby by sa mali týkať klientov s vkladmi nad 100.000 eur.

Európske komerčné banky dlhodobo zápasia s extrémne nízkymi až negatívnymi úrokovými sadzbami, prostredníctvom ktorých sa Európska centrálna banka (ECB) usiluje podporiť ekonomiku. Začiatkom septembra ECB posunula depozitnú sadzbu hlbšie do záporného teritória z –0,4 % na –0,5 %. To znamená, že komerčné banky budú platiť ECB ešte viac za držanie svojich vkladov.

Aj keď negatívne úrokové sadzby znižujú ziskovosť bánk, do dnešných dní sa iba niekoľko malých bánk v eurozóne rozhodlo presunúť náklady s tým spojené na klientov, aj to iba s najvyššími vkladmi. Mustier signalizoval, že UniCredit zaujme podobný postoj.

„Musíme chrániť najzraniteľnejších (drobných) klientov,“ povedal šéf UniCredit. Čo sa týka skupiny veľkých klientov, banka bude postupovať „prípad od prípadu,“ pričom týmto klientom ponúkne alternatívy".

UniCredit je najväčšia talianska banka, zároveň je najväčšou bankou v Rakúsku a kontroluje aj výrazné podiely na trhu viacerých krajín východnej Európy. Podľa údajov agentúry Bloomberg UniCredit generuje takmer 50 % svojich tržieb v Taliansku, zhruba 20 % v Nemecku, 9 % v Rakúsku a približne 22 % v ďalších európskych krajinách.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #úrok