Britská ekonomika sa zrejme vyhne recesii

Britská ekonomika sa zrejme vyhne recesii, keď za tri mesiace od júna do augusta vzrástla aj napriek augustovému poklesu. Podporila ju expanzia sektora služieb.

10.10.2019 13:05
debata (11)

V auguste britský hrubý domáci produkt (HDP) medzimesačne klesol o 0,1 %, uviedol to štatistický úrad ONS. Hlavným dôvodom bol pokles výroby, ktorá padla o 0,7 %. Štatistici však revidovali smerom nahor júlovú expanziu na +0,4 %.

Za tri mesiace od júna do augusta HDP stúpol o 0,3 %. Podporil ho sektor služieb. „Tempo rastu sa zrýchlilo aj napriek slabému výkonu naprieč výrobným sektorom, keď televízna a filmová produkcia podporili sektor služieb,“ uviedol Rob Kent-Smith, šéf oddelenia HDP štatistického úradu. Sektor služieb od júna do augusta expandoval o 0,4 %. V predchádzajúcich troch mesiacoch (do júla) sa HDP zvýšil o 0,1 %.

To znamená, že britská ekonomika sa zrejme vyhne recesii. Do nej by sa dostala, ak by sa HDP v 3. štvrťroku (od júla do septembra) znížil, keďže v 2. kvartáli klesla.

Vývoj britského HDP v tomto roku kolíše. Dôvodom je brexit. V 1. kvartáli ekonomiku podporilo hromadenie zásob pred pôvodným dátumom (29. 3.) brexitu, ktorý bol neskôr posunutý. Aktuálne je vystúpenie z EÚ plánované na koniec októbra. V 2. štvrťroku ekonomika klesla, pretože firmy znižovali nahromadené zásoby.

Britská centrálna banka (BoE) vo svojej poslednej inflačnej správe uviedla, že, odhliadnuc od tejto volatility, rast v 1. polroku klesol pod svoj potenciál. BoE očakáva, že expanzia zostane utlmená aj v 2. polroku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit