Priemysel zoslabol, oproti minulému roku o osem percent

Produkcia v slovenskom priemysle sa v auguste medziročne prepadla o 8,1 %. V samotnej priemyselnej výrobe sa produkcia znížila dokonca o 9,5 %, kým produkcia v ťažbe a dobývaní medziročne stúpla o 5 % a v dodávke energií o 1,9 %.

10.10.2019 16:06
debata

Priemyselná produkcia tak vykázala v auguste najvyšší medziročný prepad od júla 2016. V predchád­zajúcom mesiaci ešte priemyselná produkcia medziročne stúpla o 2,8 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v auguste oproti júlu klesla o 2,6 %. Vyplýva to z údajov uverejnených Štatistickým úradom SR (ŠÚ).

V rámci samotnej priemyselnej výroby sa na medziročnej báze najvýraznejšie prepadla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 14,1 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 25,6 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 18,2 %, či vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7,2 %. Naopak stúpla produkcia vo výrobe elektrických zariadení o 13,7 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 14,7 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 17,1 %.

Od začiatku roka si zatiaľ priemyselná produkcia na Slovensku drží medziročný rast. Od januára do augusta bola oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššia o 3 %. Z toho v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,6 %, ťažbe a dobývaní o 3,3 % a v priemyselnej výrobe o 2,3 %.

V priemyselnej výrobe za osem mesiacov tohto roka najvýznamnejšie rástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,5 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 17,3 %, výrobe elektrických zariadení o 21 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 10,3 %. Produkcia klesla hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,1 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,3 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 13,8 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 12,3 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 8,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel