Od kryptomeny Facebooku odskakujú veľkí hráči Visa, Mastercard či PayPal

Plán sociálnej siete Facebook vytvoriť vlastnú digitálnu menu libra narazil na ďalší vážny problém. Spoločnosti Visa, Mastercard, eBay a Stripe oznámili, že odchádzajú z asociácie, ktorá má spravovať plánovanú digitálnu menu, uviedla agentúra Reuters.

12.10.2019 08:10
debata

Facebook predstavil plán vlastnej digitálnej meny libra tento rok v júni. Spoločne s viacerými partnermi vytvoril pre správu projektu Asociáciu Libra sídliacu vo Švajčiarsku. Minulý týždeň sa z asociácie stiahla spoločnosť PayPal.

Oznámený odchod firiem môže byť pre projekt problematický, pretože zahŕňa všetky veľké platobné spoločnosti, ktoré boli zakladajúcimi členmi projektu. Facebook chcel v spolupráci s členmi asociácie spustiť menu v júni budúceho roka.

Šéf Asociácie Libra pre politiku a komunikáciu Dante Disparte uviedol, že asociácia bude naďalej pokračovať s plánmi na formálne založenie. „Tešíme sa na úvodné zasadnutie rady Asociácie Libra už za tri dni a oznámenie prvých členov Asociácie Libra,“ uviedol vo vyhlásení.

Členmi asociácie tak teraz zostávajú predovšetkým firmy z oblasti rizikového kapitálu a neziskové organizácie. Na zozname členov zostávajú firmy Uber, Spotify a Lyft či telekomunikačná skupina Vodafone, ktorá sa tiež špecializuje na mobilné platby.

Vplyv straty podpory od firiem Visa a Mastercard na libru nemožno podceňovať, upozornila AP. Obe firmy majú prakticky duopol na trhu s kreditnými a debetnými kartami v USA a Európe a významne zasahujú aj do platobných systémov v rozvíjajúcich sa krajinách. Ich počiatočný súhlas s členstvom v Asociácii Libra poskytol projektu Facebooku legitimitu.

Plány Facebooku na novú digitálnu menu vyvolali znepokojenie medzi politikmi, regulátormi a centrálnymi bankármi v USA aj v Európe. Nemecko a Francúzsko minulý mesiac sľúbili, že zablokujú sprevádzkovanie libry v Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #libra #Visa #Mastercard #kryptomeny