Byt za pol roka, dom za rok

Nie, nejde o čas, za ktorý si zarobíme na byt. Ale aj nájsť ten správny byt či dom môže byť behom na dlhé trate.

12.10.2019 09:00
debata (4)

Ľudia si hľadajú novú strechu nad hlavou najmä s cieľom osamostatniť sa, založiť si rodinu či kvôli práci. Z prieskumu spoločnosti Go4insight pre ČSOB vyplýva, že Slováci hľadajú byt priemerne pol roka a dom až rok. Pri výbere nehnuteľnosti hlavnú úlohu zohráva cena. Pri dnešných nízkych hypotékach je dopyt po bytoch či domoch vysoký a ceny pri nízkej ponuke v niektorých väčších mestách rastú. A to v mnohých prípadoch rýchlejšie ako platy.

Ak by ste chceli vedieť, ako dlho treba pracovať na kúpu bytu, tak pri priemernej mzde 1¤100 eur za mesiac to vychádza, že pracovať na byt v Bratislave treba 12 rokov. Lenže tento údaj je len fikcia, keďže z hrubej mzdy treba platiť odvody a dane a úspory sú len zlomok z čistej mzdy. Preto mnohí siahajú po hypotéke.

„Rast cien bytov je konštantný, aj keď v posledných mesiacoch sa tempo rastu spomalilo. Pokles v najbližšej dobe neočakávame, skôr budú ceny ešte naďalej rásť,“ hovorí Peter Porubský z portálu Nehnutelnosti.sk. Je toho názoru, že hľadať byt môžete aj 2 až 3 mesiace a následná kúpa s využitím hypotekárneho úveru môže trvať ešte mesiac.

Samozrejme, rozhodujúci je čas, ktorý máte na hľadanie. „Tí, čo sa len obzerajú po vlastnom bývaní, hľadajú oveľa dlhšie dom ako byt. V prípade domu ho až 38 % záujemcov hľadá dlhšie ako jeden rok,“ hovorí Andrea Lazar, manažérka oddelenia retailového segmentu ČSOB.

Záujemcovia o bývanie preferujú skôr byty ako domy, pretože s bytom je menej starostí ako s rodinnými domom. Dopyt je po novostavbách, ktoré chýbajú. Čoraz viac ľudí preferuje bývanie v staršom byte, ktorý si následne prerobia podľa svojej vysnívanej predstavy.

Kľúčovou vecou, ktorá rozhoduje pri výbere nehnuteľnosti, je cena, lokalita, hlučnosť, súkromie či kriminalita. „Potom je to veľkosť nehnuteľnosti a na konci sa zaoberajú samotným stavom nehnuteľnosti,“ hovorí Porubský.

V hlavnom meste Slovenska sa dal pred šiestimi rokmi kúpiť starší 4-izbový byt za rovných 100-tisíc eur. Dnes v tej istej mestskej časti Karlova Ves stojí najlacnejší 4-izbový byt až 150-tisíc eur.

Keďže sa úrokové miery pohybujú na minimách, je čoraz väčší záujem investovať do vlastného bývania. Pri tridsaťročnej hypotéke vo výške 100-tisíc eur pri ročnom úroku jedno percento tak zaplatíte mesačnú splátku vo výške 322 eur. V tomto prípade klient vráti banke za tridsať rokov 115 920 eur.

„Dnes je naozaj výhodné fixovať si úrok na hypotéke na čo najdlhší čas. Ľudia si tak na dostatočne dlhé obdobie zaistia nízke splátky hypotéky,“ odporučil výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas Maroš Ovčarik.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom o hypotékach

Lokalita je druhou najdiskutovanejšou témou pri výbere bývania, pretože podľa Jozefa Futrikaniča, riaditeľa odboru financovania nehnuteľností ČSOB, lokalitu nehnuteľnosti klient nevymení zo dňa na deň. No zároveň lokalita, ktorá sa dnes zdá veľmi dobrá, sa môže v dlhodobom horizonte výrazne zmeniť. Takisto tvrdí, že si treba vyberať lokality s dobrou dostupnosťou, a to nielen s dopravou autom, v neposlednom rade ide o výber dobrého projektu.

„Výhodu majú tie byty, ktoré sú súčasťou menších a svojím spôsobom jedinečných projektov,“ približuje Futrikanič. „Naopak, v prípade tých, ktorí sa rozhodli kúpiť si dom, bola ako jeden z najčastejších dôvodov spomínaná záhrada (34 %), väčšie súkromie (26 %) a väčší priestor (20 %),“ dodala Lazar.

Priemerná cena dvojizbového bytu (EUR/meter štvorcový)
Bratislava 2386
Banská Bystrica 1768
Košice 1732
Trenčín 1382
Nitra 1379
Žilina 1352
Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Aké byty sa kupujú najviac? „Dlhodobo je väčší záujem o menšie byty. Najviac sú v ponuke a kupujú sa dvojizbové byty. Menší záujem je o veľkometrážne a drahšie byty. Tie sa spravidla zdržia v našej ponuke aj oveľa dlhšie,“ dodáva Porubský. Priemerná cena za štvorcový meter pri 2-izbovom byte je 1 597 eur, pri 3-izbovom byte 1 475 eur. Hlavnú úlohu v cenách nehnuteľností však zohráva práve dopyt. S narastajúcim dopytom sa zvyšuje aj suma, ktorú realitní makléri pýtajú za štvorcový meter.

Priemerná cena za štvorcový meter je v každom regióne Slovenska iná. V Bratislave sa podľa údajov z portálu nehnuteľnosti.sk je priemerná cena pri 2-izbovom byte 2 386 eur/m2, v Košiciach 1 732 eur, v Banskej Bystrici 1¤768 eur, v Žiline 1¤352 eur, v Trenčíne 1¤382 eur a v Nitre 1 379 eur/m2.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #dom #byt