Štatistici zmenili čísla rastu HDP, dlh je opäť v sankčných pásmach

Vláda bude zrejme musieť opäť vysvetľovať výšku dlhu a plán na jeho zníženie v parlamente. Hoci sa totiž pôvodne avizovalo, že vlaňajší dlh verejných financií sa konečne vymanil zo sankčných pásiem dlhovej brzdy, po dodatočných revíziách údajov o hrubom domácom produkte (HDP) sa tam vrátil.

12.10.2019 11:05
debata (22)

Potvrdiť výšku dlhu bude musieť koncom októbra v jesennej notifikácii Eurostat, ktorý však môže výšku dlhu ešte zvýšiť.

Spodná hranica najnižšieho sankčného pásma dlhovej brzdy aktuálne predstavuje 49 % hrubého domáceho produktu (HDP) a pôvodne avizovaný dlh za minulý rok dosiahol 48,9 % HDP. Po revízii údajov HDP za predchádzajúce roky sa však ukázalo, že vlaňajší dlh predstavoval 49,2 % HDP, a teda o 0,2 percentu­álneho bodu prekročil spodnú hranicu dlhovej brzdy.

Ďalšie úpravy do výsledkov dlhu, ale aj deficitu verejných financií za minulý rok pritom zrejme prinesie ešte jesenná notifikácia Eurostatu. „Eurostat už pri jarnej notifikácii indikoval, že v prípade Slovenska bude prešetrovať položky, ktoré by mohli navýšiť deficit o 0,3 % HDP a predpokladáme, že o túto hodnotu nakoniec aj zreviduje údaje o deficite verejných financií v roku 2018,“ uviedol pre agentúru SITA analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Vzhľadom na zhoršovanie hospodárskeho výhľadu Slovenska je pritom otázny aj ďalší vývoj verejných financií. Podľa pôvodných prognóz sme totiž mali už od tohto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom a dlh naďalej udržiavať mimo hraníc dlhovej brzdy. Tá sa navyše aktuálne nachádza v prechodnom období, kedy sa každý rok jej úroveň znižuje o jeden percentuálny bod, až kým sa celkovo nezníži o desať percentuálnych bodov. Na budúci rok tak spodná hranica dlhovej brzdy klesne z 49 % HDP na 48 % HDP.

„Pre očakávané ďalšie schodky verejných financií hrozí Slovensku prekročenie dolnej hranice dlhovej brzdy aj v rokoch 2019 a 2020,“ skonštatoval analytik VÚB banky Michal Lehuta.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #rozpočet #Slovensko #eurozóna #HDP