Video: Od západu na východ. Čierne orechy sa nevyhli žiadnemu kútu Slovenska

Z čiernych orechov, napadnutých červami, žiadne vianočné zákusky nepripravíte. Napadnuté stromy sú po celom Slovensku, často je znivočená celá úroda.

13.10.2019 10:00
debata (60)

VIDEO: Pozrite si, ako vyzerajú na Slovensku orechy, ktoré sú napadnuté červíkom, larvou vrtivky orechovej. Tá prišla na Slovensko z Ameriky. Video je z Košíc.

Video
Ako bojovať s vrtivkou orechovou, ktorá to spôsobuje?

Z ochranných mechanických opatrení sú dôležité odstraňovanie a likvidácia chorých plodov, kyprenie pôdy pod stromami. S chemickou ochranou sa odporúča začať v čase náletu dospelých múch, t. j. asi začiatkom júla, a ošetrenie opakovať v 7– až 10-dňových intervaloch až do obdobia asi 1 mesiac pred zberom, t. j. približne do polovice augusta. Ak samičky nakladú vajíčka po tomto termíne, z nich vyvinuté larvy už nemajú dostatok času na ďalší vývin a nezakuklia sa.

Orechy často bývajú veľmi vysoké, takže si nevystačíte len ručným postrekovačom, ani s teleskopickým výsuvom. Vtedy treba použiť taký postrekovač, ktorý má motorček, či už elektrický alebo benzínový.

Vrtivka orechová

Dospelé jedince sa objavujú v júli až auguste, samičky nakladú vajíčka na zelené oplodie pod kožu plodov. O 3 až 7 dní sa z nich vyvinú larvy, ktoré sa kŕmia šupkou obvykle 3 až 5 týždňov. Zakuklia sa v pôde pod stromami a prezimujú v štádiu kukly. Z nich sa vyvinú dospelce – muchy – a história sa opakuje. Škodca sa dostal na Slovensko v roku 2012 zo severnej Ameriky.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #orechy #vrtivka orechová