Ušetriť sa dá na liekoch, špecialistoch aj laboratóriách

Slovenské zdravotníctvo by malo mať vzhľadom na množstvo peňazí, ktoré do neho každoročne z rozpočtu smerujú, lepšie výsledky. Myslí si to ministerstvo financií. Ako vyplýva zo záverečnej správy druhej revízie výdavkov na zdravotníctvo, desatina výdavkov, teda vyše pol miliardy eur, je v zdravotníctve rozdelených neefektívne. Veľa míňame na vyšetrenia u špecialistov, na lieky i na laboratórnu a zobrazovaciu diagnostiku.

15.10.2019 14:22
debata (3)

Veľké medzery má Slovensko v liekovej politike, kde je možné ušetriť 216 miliónov eur a to kontrolou nákladovej efektívnosti liekov, znížením preskripcie a teda nadspotreby liekov, najmä antibiotík, a širším medzinárodným porovnávaním cien.

„Dnes z verejného zdravotného poistenia hradíme napríklad nákladovo neefektívne lieky na zriedkavé choroby, vrátane takých, ktoré boli vyhodnotené ako drahé v Kanade aj vo Veľkej Británii. Viac ako 26 miliónov eur by sa podarilo ušetriť, ak by sa centrálne nákupy liekov zvýšili zo súčasných 13 % na 25 %,“ informovalo ministerstvo financií, ktoré je jedným z autorov spomínanej správy druhej revízie.

„Už na budúci rok by efektívnejšie zdravotníctvo mohlo ušetriť až 148 miliónov eur, celkovo je však v zdravotníctve priestor na lepšie použitie viac ako pol miliardy eur,“ dodal rezort financií s tým, že zefektívniť sa musí lieková politika, procesy a rozdelenie zodpovednosti zdravotníckeho personálu aj laboratórna a zobrazovacia diagnostika.

Verejné výdavky na zdravotníctvo vlani predstavovali 5,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je viac ako priemer našich susedov Česka, Maďarska a Poľska. „Napriek tomu v cieľovom ukazovateli odvrátiteľnej úmrtnosti i očakávanej dĺžke života zaostávame. Dotiahnuť sa na úroveň priemeru susedov by znamenalo ročne zachrániť o 1 300 ľudí viac. „Výdavky na zdravotníctvo narástli počas predchádzajúcich desiatich rokov porovnateľne s rastom HDP o 44 % a rásť budú aj naďalej. Rast výdavkov by však malo sprevádzať zvyšovanie kvality,“ uviedol Štefan Kišš z Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií.

Peniaze, ktoré by sa v zdravotníctve ušetrili, by podľa analytikov mali byť použité na zvýšenie počtu a rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov, zdravotných sestier a zároveň by mali byť investované na dlhodobú starostlivosť.

Investovať je podľa záverečnej správy potrebné do lepšieho rozdelenia zodpovednosti zdravotníckeho personálu. Zníženie nadmerného počtu vyšetrení a viac lepšie vybavených všeobecných lekárov by mohlo ušetriť 207 miliónov eur ročne. „Všeobecní lekári by totiž mohli pokryť výkony, ktoré dnes robia drahší špecialisti a zároveň by eliminovali časť hospitalizácií,“ spresnilo ministerstvo s tým, že Slovensko má spomedzi krajín EÚ najvyšší počet návštev lekára na obyvateľa, čo pri nízkom počte všeobecných lekárov znamená, že mnohí skončia s bežnými problémami u drahých špecialistov, alebo sú hospitalizovaní.

Potenciál ostatných úsporných opatrení je 119 mil. eur. „Ušetriť sa dá znižovaním nadmerného využívania a jednotkových cien laboratórnej a zobrazovacej diagnostiky, zlepšením revíznej činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne a efektívnejším nákupom zdravotníckych pomôcok,“ zdôraznil rezort financií, podľa ktorého je už v budúcom roku možné ušetriť až 148 miliónov eur, ktoré by sa mohli investovať do dlhodobej starostlivosti a na dofinancovanie nemocníc a ambulancií. „Pri trende starnúceho obyvateľstva však bude potrebné viac posilniť aj komunitnú a domácu starostlivosť a asistované bývanie. Pomôcť by tu mala aj pripravovaná stratifikácia nemocníc,“ uzavrelo ministerstvo financií.

Záverečnú správu druhej revízie výdavkov na zdravotníctvo pripravil Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR v spolupráci s Inštitútom zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #zdravotníctvo