Slávne holandské cibule tulipánov z trhu v Amsterdame často nezakvitnú

Turisti, ktorí si na slávnom kvetinovom trhu v Amsterdame kúpia cibule tulipánov, sa často kvetov nedočkajú.

16.10.2019 08:37
debata (8)

Vykvitne totiž len jedno percento, zistili podľa agentúry AFP vyšetrovatelia z amsterdamskej radnice a Kráľovskej všeobecnej asociácie pre kultúru kvetinových cibuliek (KAVB), ktorá združuje holandských pestovateľov. Prišli tiež na to, že vykvitnuté kvety sa nepodobajú obrázkom na obale a v balení je menej cibuliek, než je na ňom napísané.

„Milióny turistov a návštevníkov sú terčom podvodu,“ povedal zástupca KAVB René le Clercq. Nákup cibuliek tak podľa neho mnohokrát končí sklamaním.

Kvetinový trh (Bloemenmarkt) v Amsterdame, ktorý funguje už od roku 1862, je jedným z najväčších turistických lákadiel mesta. Okrem tulipánov predavači ponúkajú narcisy, snežienky, fialky, orchidey a pivonky.

Z 1363 kúpených cibulí, ktoré členovia KAVB v rámci prieskumu zasadili, ich neskôr vykvitlo len 14. Podobne zle na tom boli aj cibule zakúpené v meste Lisse, kde leží najväčší kvetinový park v Holandsku – Keukenhof. Z nich vykvitli dve percentá tulipánov.

Tulipány predstavujú holandský národný symbol a trh s cibuľkami je dôležitou súčasťou miestnej ekonomiky, pripomenul René le Clercq. Problém s cibuľkami ale podľa neho pretrváva už 20 rokov. Obeťami sú podľa neho predovšetkým turisti, u ktorých sa nepredpokladá, že by sa do Holandska vrátili a nákup reklamovali.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #tulipány