Babiš: Česko musí stavať jadrové bloky, aj keby porušilo právo EÚ

Česko musí presadiť stavbu nových jadrových blokov, aj keby kvôli tomu malo porušiť európske právo.

16.10.2019 11:32
debata

Na rokovaní snemovne výboru pre európske záležitosti to v stredu povedal český premiér Andrej Babiš (ANO). Podľa neho je potrebné postaviť nové bloky v oboch terajších jadrových elektrárňach, teda v Dukovanoch aj v Temelíne.

„Pri jadre sme zaspali dobu. Temelín sme už mohli stavať,“ povedal Babiš. „My to musíme presadiť. Aj keby sme mali porušiť európske právo. Energetická bezpečnosť je pre nás priorita,“ doplnil.

Podľa neho je nutné na európskych rokovaniach v súvislosti s klimatickou politikou zdôrazňovať, že jadrová energetika je čistý zdroj. Babiš pripomenul, že Francúzsko v súčasnosti získava z jadra približne 70 percent svojej elektrickej energie, prezident Emmanuel Macron sľúbil znížiť podiel jadrovej energetiky na celkovej výrobe do roku 2035 na 50 percent.

Český premiér tiež uviedol, že Česko bude v rámci rokovaní o viacročnom finančnom rámci Európskej únie na roky 2021 až 2027 a o klimatickom balíku presadzovať, aby získalo finančné kompenzácie za dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Podľa neho je nutné znižovať emisie oxidu uhličitého takým spôsobom, aby to nepoškodilo český priemysel. Zároveň ale Babiš zdôraznil, že Česko plní svoje medzinárodné záväzky, ktoré ohľadom znižovania emisií prijalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Temelín #jadrová energetika #Dukovany