Ukrajina naplno využíva reverzné dodávky plynu zo Slovenska

Ukrajinci sa v ostatných mesiacoch spoliehajú aj na plyn zo Slovenska. Od júla je plynovod zo slovenských Vojan do ukrajinského Užhorodu využívaný takmer naplno.

18.10.2019 12:47
debata (14)

Ako vyplýva z údajov zverejnených slovenským prepravcom zemného plynu, spoločnosťou Eustream, v súčasnosti sa denne prepraví vojanským plynovodom zhruba 42 miliónov metrov kubických plynu. Kapacita plynovodu je pritom 44 miliónov kubíkov plynu denne.

„Ukrajinci sa aj vďaka plynu zo Slovenska pripravujú na zimnú vykurovaciu sezónu. Takmer maximálne využívanie slovensko-ukrajinského plynovodu môže súvisieť aj s tým, že na konci roka končí zmluva medzi Ukrajinou a Ruskom o tranzite plynu,“ povedal pre agentúru SITA energetický analytik z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

Ukrajinci začali postupne navyšovať odber plynu zo Slovenska už od mája. Začiatkom januára naši východní susedia odoberali plynovodom Vojany-Užhorod zhruba 2,5 milióna metrov kubických plynu denne, koncom apríla to bolo vyše 11 miliónov kubíkov a v máji to už bolo okolo 32 miliónov metrov kubických plynu denne.

V júni sa preprava plynu zo Slovenska na Ukrajinu pohybovala na úrovni 35 až 39 miliónov metrov kubických. V júli odoberali Ukrajinci zo Slovenska denne 41 miliónov metrov kubických plynu. Od augusta až po dnešok dosiahla preprava plynu 42 miliónov kubíkov denne. Stále platí, že doterajší rekord zaznamenal slovenský prepravca plynu v sobotu 29. októbra 2016. Vtedy sa reverzným tokom v Budinciach prepravilo vyše 44 miliónov kubíkov plynu.

Zrekonštruovaný plynovod Vojany – Užhorod má v súčasnosti ročnú kapacitu vyše 14,6 miliardy metrov kubických. Slovensko-ukrajinský reverz bol v plnej miere sprevádzkovaný 2. septembra 2014, po ukončení testovacích dodávok.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina