Kryptomena Facebooku nie je v Európe vítaná

Francúzsko, Nemecko a Taliansko spoločne pripravujú opatrenia, ktoré by v Európe zabránila používaniu plánovanej digitálnej meny libra americkej spoločnosti Facebook.

19.10.2019 07:31
debata

Podľa agentúry AFP to v piatok oznámil francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Nemecko a Francúzsko už minulý mesiac sľúbili, že budú fungovanie tejto digitálnej meny v Európskej únii blokovať.

„Libra nie je na európskom území vítaná,“ ​​uviedol Le Maire na výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) vo Washingtone. „Spoločne s Talianmi a Nemcami prijmeme opatrenia, pretože je v hre naša suverenita,“ dodal.

Nová mena spoločnosti Facebook má byť krytá košom štátnych mien. Podľa ministra by tak Facebook mohol ovplyvňovať kurzy týchto mien, čo by malo dopad na ekonomiku príslušných štátov. „Chceme, aby bola menová politika v rukách súkromného podniku, ako je Facebook? Mojou odpoveďou je jasné nie,“ vyhlásil Le Maire.

Facebook, ktorý prevádzkuje najväčšiu internetovú sociálnu sieť na svete, predstavil plán na vytvorenie digitálnej meny s názvom libra tento rok v júni. Spoločne s viacerými partnermi vytvoril pre správu projektu Asociáciu Libra sídliacu vo Švajčiarsku. Plány firmy však narazili na regulačný a politický odpor po celom svete.

Asociáciu Libra sa tento mesiac rozhodli opustiť niektorí významní členovia, vrátane vydavateľov platobných kariet Visa a Mastercard.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #facebook #kryptomeny