Ďalšia kríza môže pochovať tretinu svetových bánk

Približne tretina svetových bánk nemusí prežiť ďalšiu krízu, pričom najväčšie riziko hrozí bankám v Ázii a západnej Európe. Uviedla to v štúdii americká poradenská spoločnosť McKinsey.

22.10.2019 13:58
debata (3)

V štúdii, ktorú zverejnila agentúra AFP, sa analytici McKinsey zamerali na 1000 bánk v priemyselne rozvinutých aj rozvíjajúcich sa ekonomikách. Ako uviedli, takmer 35 % bánk má problémy okrem iného aj v dôsledku zle zvoleného obchodného modelu. Ak neprídu s niečím novým, jediným schodným riešením na prežitie poklesu ekonomiky bude pre ne podľa McKinsey pravdepodobne iba spojenie s inými bankami.

Firma dodala, že v súčasnej situácii spomaľovania rastu ekonomiky je problém bánk potrebné urgentne riešiť. Aj keď podľa nej ešte nie je jasné, či dôjde k recesii alebo k dlhému obdobiu slabého rastu, faktom je, že rast ekonomiky sa spomalil. „Je možné, že banky majú teraz poslednú šancu urýchlene prísť s novým podnikateľským modelom,“ uviedla McKinsey.

Zároveň dodala, že z pohľadu ziskovosti nie sú banky tak pripravené na možný pokles ekonomiky, ako boli pred minulou krízou. Dôvodom sú veľmi nízke a dokonca negatívne úrokové sadzby, ktoré zaviedli centrálne banky s cieľom podporiť ekonomiku. Komerčné banky však majú pri takýchto podmienkach problém zarobiť na tradičnom poskytovaní úverov. Niektoré preto objem poskytovaných úverov zvýšili, táto stratégia ich však môže v prípade hospodárskeho poklesu dostať do obrovského rizika.

Technologické firmy majú za pätami

Dlhodobé spomalenie ekonomiky ruka v ruke s nízkymi alebo dokonca zápornými úrokovými sadzbami by mohlo v odvetví vyvolať chaos, hovorí správa. Bankovníctvo už totiž čelí hrozbe rastúcej konkurencii začínajúcich takzvaných fintechových podnikov a väčších technologických spoločností, ako je Apple, Google či Amazon, ktoré tiež chcú vstúpiť do bankového alebo platobného sektora.

McKinsey uvádza, že banky vkladajú do inovácií len 35 percent svojich rozpočtov určených na informačné technológie. Fintechové firmy, čo sú podniky, ktoré ponúkajú finančné služby s využitím najmodernejších technológií a inovácií, na ne venujú viac ako 70 percent z týchto peňazí. Ponúkať finančné služby a konkurovať bankám sa pre nich pritom stáva jednoduchšie aj vďaka uvoľňovaniu regulácie.

McKinsey pritom varuje, že by sa z bánk mohli stať len „historickou poznámkou pod čiarou“, pretože novo prichádzajúce firmy radikálne menia správanie spotrebiteľov a pokusy bánk o zvýšenie efektivity „dopadajú ako obvykle“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #McKinsey