Česi sa obávajú, že im bude chýbať elektrina, musia stavať nové zdroje

Česká republika potrebuje postaviť nové elektrárne, aby aj naďalej bola sebestačná v množstve elektriny pre svoju spotrebu. Zhodla sa na tom väčšina odborníkov, ktorých oslovila ČTK.

24.10.2019 08:04
debata (2)

Český vicepremiér a minister priemyslu Karel Havlíček v pondelok uviedol, že bez novo postavených elektrární, na čele s novými jadrovými blokmi, nebude mať Česko do budúcna kde brať elektrinu. Problémy podľa neho môžu vzniknúť už po roku 2030. Časť odborníkov s ďalším rozvojom jadrovej energetiky súhlasí, niektorí ale poukazujú aj na iné možnosti.

Havlíček okrem iného povedal, že z nových dát spoločnosti ČEPS vyplýva, že Česku nebude stačiť iba plánovaná stavba nového bloku v jadrovej elektrárni Dukovany. Počas piatich rokov sa podľa neho musí začať tiež diskusia o rozšírení druhej českej jadrovej elektrárne v Temelíne. V súčasnej dobe je Česko dlhodobo vývozcom elektriny. Havlíček zopakoval, že druhým najvýznamnejším zdrojom budú do budúcnosti v Česku obnoviteľné zdroje (OZE), uhlie čaká útlm, ktorý bude treba nahradiť.

Analytik spoločnosti ENA Jiří Gavora označil postoj ministerstva za konzervatívny. „Avšak realita preukazuje, že technologický pokrok je v skutočnosti rýchlejší. V prípade výraznejšieho deficitu energetickej bilancie a tým vysokých cien elektriny dokážu obnoviteľné zdroje energie (OZE) v kombinácii s plynovými zdrojmi veľmi pružne dopyt pokryť. Čo neplatí pre jadrové zdroje, kde doba prípravy a výstavby je veľmi dlhá a realizácia je bez vysokej štátnej pomoci prakticky nemožná,“ uviedol.

Podľa jadrového experta z Českého vysokého učenia technického v Prahe Radka Škody má minister pravdu. „Pre sebestačnosť je potrebné postaviť tak dva nové reaktory v Temelíne, ako aj nahradiť odstavované v Dukovanoch. Vie sa o tom už minimálne päť rokov, od zrušeného tendra na dostavbu Temelína v roku 2014. Scenár je jasný – buď niečo nové do roku 2035 postavíme, alebo nám nezostane nič iné s elektrinou ako dovoz, či páliť a dovážať zemný plyn,“ povedal.

Vladimír Wagner z Ústavu jadrovej fyziky Akadémie vied ČR sa domnieva, že naliehavosť Havlíčkovej výzvy je spôsobená okrem iného vývojom v okolitých štátoch, hlavne v Nemecku, kde sa chystá hromadné odstavovanie uhoľných a jadrových zdrojov.

„Je tak veľmi pravdepodobné, že naozaj nebude možné v čase, keď v regióne nesvieti a nefúka, elektrinu odniekiaľ doviezť a ceny tak môžu aj dramaticky rásť. Zároveň však v čase ideálnom pre produkciu veternej a solárnej energie bude mať Nemecko veľké prebytky. K riešeniu našej situácie tak len veľmi ťažko prispejú nové fotovoltaické a veterné zdroje určené pre produkciu do siete,“ povedal ČTK. Vzhľadom na to, že nie je možné spoliehať sa na pomoc zo zahraničia, je potrebné, aby vypínanie zdrojov v ČR bolo rozumne fázované s realizáciou ich náhrady, dodal.

Podľa programového riaditeľa Zväzu modernej energetiky Martina Sedláka by aktuálne zistenie malo viesť predovšetkým k prepracovaniu návrhu Národného klimaticko-energetického plánu a aktualizácii Štátnej energetickej koncepcie v prospech obnoviteľných zdrojov energie.

„Obnoviteľné zdroje sa už dnes presadili na globálnom energetickom trhu a môžu ponúknuť spotrebiteľom čistú a lacnú elektrinu. Môžu tak nahradiť postupný útlm uhoľných elektrární,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #elektrina #energetika