Zamestnanci Kačky dostávajú výpovede poštou

Výpovede poštou. Tak sa končí neslávny príbeh dnes už nadobro skrachovaného reťazca Potraviny Kačka. Tí zamestnanci, čo doteraz nedali výpoveď sami, tak po zásahu štátu dostanú návrh pomerne férovej dohody o ukončení pracovného pomeru.

24.10.2019 12:00 , aktualizované: 25.10.2019 00:00
debata (6)

Je v nej totiž aj odstupné. No či a koľko peňazí reálne uvidia, závisí hlavne od toho, ako dopadne samotný konkurz. Garančná dávka od Sociálnej poisťovne totiž pokryje len nárok do sumy niečo vyše tritisíc eur. V hre sú však platy za tri mesiace a tiež ďalšie peniaze podľa návrhu dohody. Nateraz tak ľuďom zostáva veriť, že získanie garančnej dávky sa naozaj urýchli. Samozrejme, ešte je tu dávka v nezamestnanosti či pre tých najakčnejších nová práca.

.....

VIDEO: Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš o riešení výplat zamestnancov siete Potraviny Kačka.

Video

Rýchlejšie sa možno k nejakým peniazom dostanú ľudia, čo v Kačke výpoveď už dali. Medzi nich patrí dnes už bývalý zamestnanec predajne v Seredi, ktorý nechce byť menovaný. "My sme v utorok poslali ukončenie pracovného pomeru z dôvodu nevyplatenia mzdy podľa paragrafu 69,“ hovorí. Pri takto podanej výpovedi sa pracovný pomer končí okamžite, pričom zamestnanec má nárok na odstupné vo výške dvoch mesačných platov.

Práve teraz dostávajú tí, čo ešte sami neskončili, poštou tlačivo na výpoveď dohodou. Ministerstvo práce odporúča podľa jeho hovorkyne Veroniky Husárovej ľuďom túto dohodu podpísať. Ak by išlo o výpoveď zo strany firmy, výpovedná lehota bude dva až tri mesiace podľa odpracovaných ro­kov.

„V takom prípade by sa pracovný pomer skončil až vo februári, respektíve v marci 2020, a až potom by mohli požiadať o garančnú dávku,“ hovorí Husárová. Prvou podmienkou na podanie žiadosti o garančnú dávku je totiž práve ukončenie pracovného pomeru, dodáva. Rovnako bez výpovede nie je ani nárok na podporu v nezamestnanosti.

Garančná dávka však pravdepodobne podľa ministerstva práce nepokryje všetky mzdové nároky. Počítať totiž treba nielen so samotnou mzdou za august, september a október, ale aj s mimoriadnymi odmenami, ktoré uvádza dohoda výpovede.

„Preto sme sa so správkyňou konkurznej podstaty dohodli, že ľuďom bude písomne vysvetlený postup, akým si budú môcť uplatniť zvyšné nevyplatené mzdové nároky priamo v rámci konkurzného konania,“ hovorí Husárová. Rýchlosť konkurzného konania však rezort práce podľa nej ovplyvniť nevie. Otázne tiež zostáva, akú sumu získa správkyňa na uspokojenie pohľadávok. Ministerstvo zasiahlo do situácie po tom, čo sa množili informácie o tom, že vedenie skrachovanej spoločnosti núti ľudí do falošných výpovedí, o čom informoval už pred dvomi týždňami denník Pravda.

Len do tritisíc eur

Zákon výšku garančnej dávky obmedzuje maximálne na 3 039 eur, vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Tiež zamestnancom radí dohodu podpísať. "Zdôrazňujeme, že ukončenie pracovného pomeru je jedna z podmienok nároku na dávku z garančného poistenia,“ hovorí. Žiadosť možno podať v hociktorej pobočke, tá ju presunie na tú v Lučenci.

"V prípade, že prílohou žiadosti nebude potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia o výške vyplatenej mzdy, pobočka Sociálnej poisťovne v Lučenci bude uvedené potvrdenie žiadať priamo od zamestnávateľa,“ hovorí Višváder.

Dávka sa následne bude vyplácať vo výške neuspokojeného nároku potvrdeného zamestnávateľom. No len do zákonného limitu.

"Sociálna poisťovňa prijme všetky opatrenia potrebné k tomu, aby žiadosti o garančnú dávku boli vyriešené tak skoro, ako bude možné,“ hovorí Višváder. Úlohu zohrá podľa neho hlavne rýchlosť rozposlania dohôd o ukončení pracovného pomeru správkyňou konkurznej podstaty. Zaváži však aj súčinnosť zástupcov spoločnosti Potraviny Kačka pri poskytovaní príloh potrebných k žiadosti o dávku z garančného poistenia, dodáva Višváder.

Možno už do Vianoc

Správu nad skrachovanou spoločnosťou Potraviny Kačka už prebrala správkyňa konkurznej podstaty Katarína Tkáčová. Práve ňou podpísané výpovede dohodou už putujú k ešte stále zamestnancom siete. "Poprosím všetkých zamestnancov, aby nám podpísali výpovede, ktoré im budeme posielať, lebo od ich prevzatia a spätného doručenia k nám bude záležať ďalší postup, ako budú vyplácané dávky z garančného fondu,“ povedala pre agentúru TASR Tkáčová. Počíta s vyplatením dávok do Vianoc, no ani podľa nej nie je nič isté.

Podľa zástupkyne odborov Simony Stierankovej je uzavretie týchto dohôd pre zamestnancov menším zlom. A minimálne sa aspoň posunú ďalej. „Od augusta fungujeme v podstate bez príjmov. Zamestnanci, ak sa chcú zamestnať s čistým štítom, alebo sa evidovať na úrade práce, tak musia mať ukončený pracovný pomer,“ povedala pre agentúru TASR Stieranková.

Návrh na konkurz podalo vedenie spoločnosti ešte koncom augusta. V aktuálnej situácii sú zamestnanci takzvanými nezabezpečenými veriteľmi, povedal generálny riaditeľ. Zákon však uprednostňuje ako prvých zabezpečených veriteľov – teda v tomto prípade banku.

Ako majú zamestnanci postupovať:

1. Ukončenie pracovného pomeru

  • Zamestnanci dostanú poštou už podpísaný návrh konkurznej správkyne na uzavretie dohody o ukončení pracovného pomeru vo dvoch exemplároch. Jeden si treba nechať a druhý – po podpísaní, zaslať späť konkurznej správkyni.
  • Bez ukončenia pracovného pomeru sa nemôžu zamestnanci prihlásiť na úrad práce, ani si nárokovať garančnú dávku.
  • Súčasťou dohody má byť aj priznanie nároku na mimoriadnu odmenu. Tá bude vo výške nároku na mzdu a za mesiace výpovednej doby, prirátané má byť aj odstupné podľa § 76 ods. 2 Zákonníka práce. Teda v sume jedného až maximálne piatich priemerných mesačných zárobkov podľa počtu odpracovaných ro­kov.
  • S istým časovým odstupom dostanú zamestnanci poštou aj zápočtový list.

2. Úrad práce

  • Po podpise a zaslaní dohody o ukončení pracovného pomeru sa treba evidovať na príslušnom úrade práce. A to najneskôr do siedmich dní, iba tak budú zamestnanci nepretržite poistení.
  • So sebou si treba priniesť originál alebo kópiu výpovede, pre urýchlenie procesu.

3. Dávka garančného poistenia

  • Po podpise dohody o ukončení pracovného pomeru si treba podať žiadosť o vyplatenie dávky z garančného poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
  • Vybavovanie žiadostí bývalých zamestnancov Potraviny Kačka bude riešiť pobočka Sociálnej poisťovne v Lučenci. Ak bude žiadosť vyplnená správne a úplne, už nie je potrebné vykonať žiadne ďalšie kroky.
  • Na garančnú dávku majú ľudia nárok aj v prípade, že sa okamžite po skončení pracovného pomeru v spoločnosti Potraviny Kačka zamestnali inde.
  • V prípade nejasností sa môžu zamestnanci spoločnosti Potraviny Kačka obrátiť na pobočku Sociálnej poisťovne v Lučenci – buď telefonicky na čísle 0906 178 200 alebo 02 3247 8200, alebo mailom na lucenec@socpoist.sk.

ZDROJ: Ministerstvo práce

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Potraviny Kačka