Ukrajinský Naftogaz prosí Čaputovú, aby ho chránila pred korupciou

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz požiadala slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú o pomoc v prípade, ktorý je podľa Naftogazu snahou o podvodné získanie miliónov dolárov od tejto ukrajinskej firmy.

24.10.2019 20:12
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (161)

Spoločnosť JSC Naftogaz Ukrainy poslala prezidentke SR list, v ktorom žiada o „akúkoľvek dostupnú podporu v boji proti vážnym prípadom korupcie“. Informuje o tom agentúra Bloomberg, ktorá má list k dispozícii. Neskôr odoslanie listu potvrdila aj hovorkyňa Naftogazu Aliona Osmolovska.

Prípad pochádza z roku 2012, keď ukrajinská spoločnosť Naftogaz na pôde Arbitážneho inštitútu Štokholmskej obchodnej komory prehrala arbitrážny spor s talianskou spoločnosťou IUGAS pre nedodanie zemného plynu. Generálny riaditeľ Naftogazu Andrij Koboljev však nesúhlasí s rozhodnutím súdu v Bratislave z roku 2017 umožňujúcim novému majiteľovi nároku vymôcť si ho zhabaním zemného plynu dodávaného Naftogazu cez slovenskú plynárenskú sieť.

Veriteľ IUGAS totiž postúpil pohľadávku dvom rôznym subjektom (švajčiarskej firme Omni Bridgeway a maďarskej firme Trameta) a na Slovensku sa začal exekuovať plyn patriaci Naftogazu, ale iba v prospech jediného subjektu, konštatuje Naftogaz.

Slovenská sudkyňa, ktorá prípad rieši, podľa ukrajinskej energetickej firmy podpisuje exekučné príkazy v prospech jedného z veriteľov bez toho, aby kontrolovala oprávnenosť, výšku nákladov na uskladnenie plynu či nakladanie so zadržaným plynom.

Podľa Naftogazu preto existuje podozrenie, že zabavený plyn sa potichu nezákonne predáva a jeho uskladnenie, ktoré je účtované s premrštenými nákladmi, je len fiktívne. Šéf ukrajinskej energetickej firmy dodáva, že prípadom sa slovenská polícia zaoberala, ale prešetrovanie zastavila.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Naftogaz #Zuzana Čaputová