Ruská Rosnefť prešla na účtovanie v eurách namiesto dolárov

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť prešla vo všetkých svojich kontraktoch z dolárov na eurá. Chce tak ochrániť svoje transakcie pred americkými sankciami, uviedol vo štvrtok generálny riaditeľ Rosnefti Igor Sečin.

25.10.2019 00:00
debata (115)

Prechod na účtovanie v eurách je považovaný za súčasť širšieho úsilia Ruska obmedziť závislosť na dolári. Vzhľadom k negatívnym úrokovým sadzbám v eurozóne ale nie je pravdepodobné, že by tento krok v krátkej dobe posilnil pozíciu eura v Rusku, uviedla agentúra Reuters.

„Všetky naše vývozné zmluvy už sú v eurách a potenciál pre prácu s európskou menou je veľmi vysoký,“ povedal Sečin. „Zatiaľ je to vynútené opatrenie, aby sme obmedzili dopad amerických sankcií na spoločnosť,“ dodal.

Washington pohrozil zavedením sankcií na Rosnefť pre aktivity firmy vo Venezuele. Podľa Rosneft by však takýto krok nebol legálny.

Moskvu zasiahli viaceré ďalšie finančné a hospodárske sankcie Washingtonu pre jej úlohu v ukrajinskej kríze a obvinenia z ovplyvňovania amerických volieb. Rusko akékoľvek pochybenia popiera.

Najväčší ruský producent skvapalneného zemného plynu Novatek vo štvrtok tiež uviedol, že u väčšiny svojich kontraktov prešiel na eurá. Dôvod je u neho rovnaký ako u Rosnefti.

Rozhodnutie Rosnefti prejsť na eurá prichádza v čase, keď sa ruské firmy snažia nájsť spôsob, ako realizovať medzinárodné transakcie bez amerických dolárov. Ruský prezident Vladimír Putin vyzval na odchod od dolára, čo by malo pomôcť pri riziká ďalších amerických sankcií. Ruská centrálna banka vlani znížila objem amerických štátnych dlhopisov vo svojich rezervách.

Prechod na euro má však aj svoje nevýhody. Podľa súčasnej politiky Európskej centrálnej banky musia finančné inštitúcie platiť úroky za uloženie nadbytočných rezerv v banke. Podľa analytikov nemá zmysel tieto peniaze hromadiť, keď sú negatívne úroky.

Podiel eura na ruskom vývoze sa od roku 2015 zvyšuje. Moskovská burza uviedla, že rozhodnutie Rosnefti zvýši podiel eura na jej celkovom dennom obrate. Doteraz sa podiel eura na celkovom obrate zvyšovať iba nepatrne. Vlani podiel výmeny euro/rubeľ na celkovom obrate hlavného ruského devízového trhu stúpol na 12 percent z 11 percent v roku 2017 a z 9 percent v roku 2016.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #ropa #Rusko #dolár #Rosnefť