Šéf BMW prekvapil vodičov: V meste nepotrebujete auto

Nový šéf koncernu BMW Oliver Zipse má pochopenie pre kritický postoj k automobilu ako dopravnému prostriedku vo veľkomestách.

26.10.2019 16:28
debata (3)

„Kto žije v meste alebo vo veľkomeste s dobrou infraštruktúrou, môže byť aj bez auta,“ povedal Zipse pri stretnutí automobilovej branže Handelsblatt Auto-Gipfel v Stuttgarte. „Ak sa chcete dostať do centra mesta, máte množstvo alternatív, v takýchto prípadoch je auto oprávnene spochybňované,“ dodal Zipse.

Napriek tomu si nemožno automobil v spoločnosti odmyslieť. „V mnohých prípadoch a regiónoch je auto dokonca jediný dopravný prostriedok, ktorý s hospodárnymi nákladmi zabezpečuje dopravu na veľké vzdialenosti od dverí k dverám,“ dodal manažér BMW.

V Európe aj USA žije vo veľkých urbanistických regiónoch len jedno percento obyvateľov. A tam sú ponuky, napríklad verejná doprava, spravidla dobre využívané. Ani v Číne nežije väčšina ľudí vo veľkomestách.

No aj vo veľkomestách môžu existovať dobré dôvody na používanie vlastného auta, napríklad z hľadiska rodinných príčin alebo potreby komfortnej prepravy mimo mesta. Pre rodiny s deťmi, ktoré žijú mimo centra, je podľa jeho slov auto často najlepšou alternatívou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #automobilky #ekológia