Rozpočet má ďalšie riziká, deficit sa môže vyšplhať až na 1,3 % HDP

Riziká v tohtoročnom rozpočte rastú. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojom aktuálnom rozpočtovom semafore, podľa ktorého hrozí, že tohtoročný deficit verejných financií namiesto plánovanej nuly dosiahne až takmer 1,3 % hrubého domáceho produktu.

30.10.2019 13:49
debata (2)

Schodok by tak bol zhruba dvojnásobne vyšší aj proti aktuálnemu odhadu vlády, ktorá v rozpočte na budúci rok uviedla, že pre tento rok očakáva napokon rozpočtové mínus na úrovni tesne pod 0,7 % výkonu ekonomiky.

Rozpočtová rada tak aktuálne odhady tohtoročných rozpočtových rizík oproti septembru v októbri navýšila o ďalších 56 mil. eur na 1,195 mld. eur. „K rastu deficitu prispel najmä vývoj v zdravotníctve a faktory spôsobené zmenami na základe benchmarkovej revízie národných účtov uskutočnenej v rámci jesennej notifikácie Eurostatu, ktoré boli čiastočne kompenzované úsporami v štátnom rozpočte,“ uvádza sa v rozpočtovom semafore.

Takmer 1,2-miliardové riziká v tohtoročnom rozpočte pritom podľa rady vyplývajú najmä z nadhodnotených nedaňových príjmov, podhodnotených výdavkov samospráv a vyššieho rastu výdavkov v sociálnej oblasti a zdravotníctve. Rada pritom zohľadnila aj úsporné opatrenia avizované rezortom financií vo výške 214 mil. eur. Konštatuje však, že ich výška nepostačuje na zásadnejšie zníženie rizík pre deficit.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #deficit #HDP #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť