Nord Stream 2 má otvorenú cestu. Dáni odmietali, ale povolia obchádzku

Plynovod Nord Stream 2, ktorý má prepravovať plyn z Ruska do Nemecka cez Baltské more, môže prechádzať cez dánske pobrežné vody.

30.10.2019 15:16
debata (29)

Rozhodla o tom v stredu dánska energetická agentúra. Dánsky parlament dlhodobo odmietal vydať povolenie na trasu plynovodu, ktorá by prechádzala cez Baltské more východne od ostrova Bornholm. Konzorcium pre výstavbu projektu na čele s ruským plynárenským gigantom preto v apríli požiadali o povolenie alternatívnej trasy. Aj tá prechádza cez oblasť, ktorá je exkluzívnou ekonomickou zónou Dánska. Jej schválenie si však nevyžadovalo hlasovanie v parlamente, ale súhlas energetického ú­radu.

Plánovaný plynovod cez Baltské more je terčom kritiky zo strany USA a niektorých európskych krajín, ktoré tvrdia, že by mohol zvýšiť závislosť Európy od Ruska ako od dodávateľa energií. Hoci jeho úplným vlastníkom je ruský plynárenský gigant Gazprom, polovicu projektu v hodnote 8 mld. eur financuje päť európskych energetických a chemických firiem, vrátane spoločností Shell, BASF a Engie. Povolenie Nord Stream 2 už skôr dostal od Ruska, Fínska, Švédska a Nemecka.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Dánsko #Nord Stream