Érsek v Číne vybavuje zvýšenie dopravy tovarov vlakmi cez Slovensko

Nové obchodné možnosti v nákladnej železničnej doprave boli témou rokovania ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka (Most-Híd) s jeho čínskym kolegom Li Xiaopengom v Šanghaji.

05.11.2019 10:06
debata (2)

Obe strany zároveň podpísali memorandum o porozumení v oblasti dopravy a logistiky. Cieľom je vytvoriť také podmienky, ktoré podporia prepravu tovarov medzi Čínou a Európou, pričom by smerovali cez Slovensko. Ministerstvo dopravy a výstavby SR o tom informovalo v utorok v tlačovej správe.

„Podpísaním memoranda sme urobili veľký krok k užšej spolupráci, ktorá, verím, už čoskoro prinesie konkrétne výsledky pri preprave intermodálnych vlakov medzi Čínou a Európou cez územie Slovenska,“ povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek.

Obaja partneri potvrdili, že sú pripravení vytvoriť všetky podmienky na podporu a rozvoj dopravy a logistiky medzi oboma krajinami. Zámerom je podľa rezortu dopravy vytvorenie spoločných pracovných skupín, rovnako spoločná účasť na medzinárodných výstavách a veľtrhoch a nemej dôležitou zostáva vzájomná výmena informácií v oblasti rozvoja intermodálnej prepravy.

„Rokovania v Číne tak nadväzujú na úspešný príchod prvého uceleného nákladného vlaku z čínskeho mesta Xian do terminálu v Dunajskej Strede začiatkom októbra. Jeho pravidelná prevádzka prináša množstvo obchodných výhod pre samotné slovenské železnice,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Pri prechode na Slovensko je nevyhnutná prekládka kontajnerov medzi širokým a európskym železničným rozchodom v Termináli kombinovanej dopravy Dobrá pri Čiernej nad Tisou (okres Trebišov). „Ide o významný bod celej tranzitnej trasy,“ priblížila Ducká.

Terminál patriaci Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. s dvomi portálovými žeriavmi má prekládkovú kapacitu do 200-tisíc kontajnerov ročne. „Tovar z kontajnerov ďalej smeruje k zákazníkom do Česka, Maďarska, Rakúska a samozrejme na Slovensko,“ dodala Ducká.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Slovensko #Čína #Arpád Érsek #intermodálna preprava