Volkswagen a jeho zamestnanci odviedli do verejných rozpočtov 305 miliónov eur

Spoločnosť Volkswagen Slovakia sa stala tretí rok po sebe najväčším platiteľom daní a odvodov na Slovensku. Spolu so svojimi zamestnancami prispela do verejných rozpočtov približne 305 miliónmi eur. To predstavuje 40-percentný nárast v priebehu posledných troch rokov.

06.11.2019 13:19
debata (9)

Bratislavská automobilka je najväčšou firmou a jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Ako ďalej informovala spoločnosť, z približne 305 mil. eur, ktoré odviedla spolu so zamestnancami za rok 2018 na priamych daniach a odvodoch, tvorila zaplatená daň z príjmu právnických osôb 72 mil. eur. Rebríček najväčších platiteľov daní na Slovensku zostavil týždenník Trend v spolupráci s poradenskou spoločnosťou BMB Leitner. Výsledky zohľadňujú daň z príjmu právnických osôb, daň z príjmov zo závislej činnosti a odvody zamestnancov a zamestnávateľa.

„Volkswagen Slovakia sa už takmer tri desaťročia významne podieľa na napredovaní slovenskej ekonomiky. Obrovskými investíciami a daňami prispievame k rozvoju krajiny,“ uviedla členka predstavenstva Volkswagen Slovakia pre finančnú oblasť Karen Kutzner. Ako dodala, Volkswagen Slovakia považuje za mimoriadne dôležité prispievať do verejných rozpočtov zodpovedajúco k legislatíve. „Na druhej strane sme však súčasťou celosvetového koncernu. Interne aj externe si musíme zachovať konkurencieschop­nosť, aby sme boli úspešní a produktívni aj v budúcnosti. Pomohlo by nám pri tom tiež zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Ako dlhodobo apelujeme, privítali by sme zníženie predovšetkým odvodového zaťaženia na strane zamestnávateľa, ako aj zamestnancov, ktoré by prispelo aj k zvýšeniu ich čistých príjmov," vysvetlila.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 5,5 milióna vozidiel. Od svojho vzniku preinvestoval vyše 4,5 mld. eur. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, ŠKODA Citigo. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky a podvozky, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Volkswagen #automobilky